AutoRai

SEAT-coureur Tom Coronel in de punten op Brands Hatch

(7/28/2008)
De vijfde plaats in de 13^e race van het FIA WK Toerwagens op het voormalige Grand Prix-circuit van Brands Hatch was voor de Nederlandse SEAT-coureur Tom Coronel zijn op één na beste resultaat van het seizoen. De Nederlander was in de wedstrijd de tweede SEAT-coureur en scoorde daarmee vier punten voor het wereldkampioenschap.

In de tweede wedstrijd eindigde hij in de achterhoede, nadat al in de opwarmronde de linker achterband van zijn SEAT Leon lek geraakt was en hij de pits in moest voor een bandenwissel. De Franse SEAT-coureur Yvan Muller nam de leiding in de tussenstand van het kampioenschap over van zijn Italiaanse team- en merkgenoot Gabriele Tarquini.

âEr zit duidelijk een wat stijgende lijn in,â verklaarde Tom Coronel na afloop van het zevende raceweekeinde van het seizoen in het FIA WK Toerwagens. âSinds de vorige races in Estoril heb ik de beschikking over een nieuwe motor en bovendien hebben we het gewicht van onze auto wat mogen verlagen. Dat was hier op het circuit van Brands Hatch wel enigszins merkbaar.â In de kwalificatie reed Coronel de negende tijd en was daarmee de tweede SEAT. âIk heb kunnen profiteren van een paar slipstreams, maar het was natuurlijk wel weer ongelooflijk: het verschil met de rijder voor me was maar drie honderdsten van een seconde en ook de rijder achter me was maar drie honderdsten langzamer.â Snelste SEAT-rijder in de kwalificatie was Yvan Muller, die de zesde tijd reed.

In de eerste race reed Yvan Muller vanaf zijn zesde startplaats keurig naar voren en kwam als tweede over de eindstreep, waarmee hij de leiding in de tussenstand van het kampioenschap kon overnemen. Met zijn tweede plaats was de coureur uit de Elzas de best geklasseerde SEAT-rijder, terwijl Tom Coronel een prima prestatie leverde door als vijfde en tweede SEAT-coureur over de eindstreep te rijden. âDaarbij had ik wel een beetje geluk, want ik kon ervan profiteren dat een paar andere rijders voor me uitvielen, maar ik kon het tempo goed bijhouden. Lekker dat we nu weer een paar punten gescoord hebben, dat hadden we zeker nodig,â aldus Coronel. Gabriele Tarquini scoorde voor zijn zevende plaats ook nog twee punten.

In de tweede wedstrijd was Tom Coronel op slag kansloos voor een goede klassering: âIn de opwarmronde merkte ik al dat de linker achterband leegliep. Het team zei tegen me dat ik toch maar gewoon moest starten en zien wat er gebeurde, maar in de eerste ronde ben ik de pits ingereden voor een bandenwissel. Daarna zat er natuurlijk niet veel meer in. Jammer.â Gabriele Tarquini kwam in de tweede race als vijfde aan de finish en was daarmee de best geklasseerde SEAT-rijder. Na 14 van 24 races staan er twee SEAT-rijders op de eerste twee plaatsen in het kampioenschap: Yvan Muller leidt met 65 punten en heeft daarmee één punt voorsprong op Gabriele Tarquini.

De volgende races voor het WK worden op 31 augustus verreden op het circuit van Oschersleben in Duitsland.