Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2070826310

Vragen van het lid Poppe (SP) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over diens zomerstage bij EénVandaag. (Ingezonden 25 juli 2008)


1
Kunt u zich uw zomerstage bij EénVandaag als `reporter' herinneren? 1)


2
Heeft u, zoals het een echte reporter en onderzoeksjournalist betaamt, vooronderzoek gedaan naar de verschillende meningen die in Rotterdam Vreewijk leven over de grootschalige sloopplannen in de wijk, en naar de argumentatie van de corporatiedirecteur waarop de sloopplannen van betaalbare huurwoningen zij gebaseerd? Zo neen, waarom niet?


3
Heeft u de argumenten voor sloop van de corporatiedirecteur gestaafd met de werkelijkheid? Zo ja, hoe hebt u dit gedaan? Zo neen, waarom niet?


4
Waarom heeft u als reporter, met een bijzondere verantwoordelijkheid gezien uw nevenfunctie als minister, de meest actieve bewoners en hun argumentatie tegen sloop nauwelijks tot niet bij de rapportage betrokken en de mening en argumentatie van de corporatiedirecteur en uw partijgenoot wethouder Karakus wel uitgebreid aan bod laten komen? Bent u met mij van mening dat u, door het in de journalistiek algemeen aanvaarde principe van `hoor en wederhoor' niet toe te passen, een bijzonder laag cijfer (minder dan een zesje) voor uw stage `gescoord'zou hebben?


5
Heeft u mogelijk toch wel met de tegen sloop protesterende bewoners gesproken en opnamen daarvan gemaakt? Zo ja, waarom heeft u dat deel van de reportage er dan bij de montage `uitgeknipt'? Indien er meer opnamen zijn gemaakt met de actieve bewoners tegen de sloopplannen, wilt u hun argumenten dan alsnog in uw antwoord op deze vragen aan de Kamer doen toekomen? Zo neen, waarom niet?


6
Bent u op de hoogte van het TNO-onderzoeksrapport 2) naar de bouwkundige en bouwfysische staat van de woningen in Vreewijk? Zo ja, bent u met mij van mening dat het op basis van dit rapport allerminst zeker is dat de verzakkingen die bij enkele woningen zijn geconstateerd, verder zullen doorzetten? Zo neen, bent u bereid om kennis te nemen van de inhoud, te meer omdat u al meerdere keren (aan de bewoners) heeft aangegeven dat u geïnteresseerd bent in de situatie in Vreewijk?


7
Wat vindt u van de constatering van de TNO-onderzoekers dat de door de woningcorporatie Com.Wonen verhuurde woningen in Vreewijk op het gebied van gezondheid, comfort en energiebesparing naar de huidige maatstaven niet goed scoren? Bent u met mij van mening dat het opmerkelijk is dat deze conclusie wordt getrokken, omdat deze problemen door middel van relatief simpele en goedkope maatregelen (Ventilatievoorzieningen, dak- en vloerisolatie en het aanbrengen van dubbel glas) kunnen worden verholpen en deze technieken al tientallen jaren op grote schaal worden toegepast bij groot onderhoud en

renovatie in de corporatiesector? Zo ja, bent u bereid om samen met minister Vogelaar de woningcorporatie om opheldering te vragen over dit achterstallige onderhoud aan de woningen? Zo neen, waarom niet?


8
Bent u het met mij eens dat u weliswaar uw best heeft gedaan op de reportage, maar dat de problematiek en het verzet tegen de sloopplannen in deze woonwijk van cultuurhistorische waarde nauwelijks `uit de verf' kwamen?


1) EénVandaag, 23 juli 2008

2)
http://www.dsv.rotterdam.nl/Rotterdam/Openbaar/Deelgemeenten/Feijenoord/080613%20TN O%20rapport%20Vreewijk.pdf