Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2070826300

Vragen van het lid Jasper van Dijk (SP) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het Bindend Studie Advies. (Ingezonden 25 juli 2008)


1
Wat is uw oordeel over het bericht "Steeds meer klachten over BSA"? 1)


2
Deelt u de mening van de LSVb, dat regelmatig sprake is van een Bindend Studie Advies (BSA) terwijl er te weinig studiebegeleiding heeft plaatsgevonden of niet aan andere voorwaarden is voldaan?


3
Is het waar dat studenten die in beroep gaan tegen een BSA, de uitslag vaak pas krijgen als het nieuwe collegejaar al is begonnen? Deelt u de mening dat dit zeer onwenselijk is?


4
Is er sprake van een toename van het aantal studenten dat een BSA krijgt? Hoe verklaart u die toename? Kunt u een overzicht aan de Kamer leveren van het aantal studenten dat een BSA krijgt, uitgesplitst per opleiding en instelling?


5
Bent u bereid in overleg met de LSVb een selectie van de klachten te onderzoeken en maatregelen te nemen tegen instellingen die in overtreding zijn? Zo neen, waarom niet?


6
Bent u bereid de volgende voorstellen te onderzoeken en zo mogelijk over te nemen:


-gericht toezicht op instellingen die een BSA hanteren, waarbij gecontroleerd wordt of instellingen voldoende rekening houden met persoonlijke omstandigheden en of studenten tijdig geïnformeerd worden over het BSA;

-de opleiding te verplichten om studenten in de brief over het BSA te informeren over de mogelijkheid om in beroep te gaan;

-een verkorting van de termijnen waarbinnen Examencommissie en College van Beroep moeten reageren, bijvoorbeeld maximaal 2 weken;

-de verplichting dat studenten ruim voor aanvang van het nieuwe collegejaar uitsluitsel hebben over het BSA, zodat zij genoeg tijd hebben om zich op een nieuwe opleiding te oriënteren, bijvoorbeeld uiterlijk 1 maand voor aanvang van het nieuwe studiejaar.


1) http://www.lsvb.nl/actueel/persbericht/624