Gemeente Asten


28-07-2008
Blauwalg aangetroffen in vijver Burg. Ploegmakerspark

Waterschap Aa en Maas heeft toxische blauwalgen aangetroffen in stadswater aan de Logtenstraat in Asten. Deze blauwalgen kunnen bij aanraking of inname bepaalde gezondheidsklachten veroorzaken bij mens en dier. Daarom adviseert het waterschap om contact met water van deze vijver te vermijden. Blauwalgen ontstaan via een natuurlijk proces en verdwijnen weer vanzelf. Wanneer de blauwalgen zichtbaar zijn op het oppervlaktewater door een explosieve groei, spreken we van blauwalgenbloei. Daar is in dit geval in de vijver aan de Logtenstraat sprake van. De gemeente Asten en waterschap Aa en Maas blijven de situatie in de gaten houden.

Blauwalgen zijn (cyano-)bacteriën die van nature voorkomen in zoet en zout water. Sommige blauwalgen kunnen giftige stoffen afscheiden, die bij aanraking of inname huidirritatie, duizeligheid, ademhalingsproblemen, maag- en darmklachten en leveraandoeningen kunnen veroorzaken bij mens en dier. Het waterschap adviseert dan ook om ieder contact met het water te vermijden, dit geldt ook voor huisdieren. Bij onverhoopt contact wordt geadviseerd de betreffende lichaamsdelen goed af te spoelen. Aan de gemeente Asten wordt gevraagd waarschuwingsborden te plaatsen in
de Logtenstraat bij de vijver. Wanneer het water weer afkoelt en de zonintensiteit afneemt, verdwijnen de blauwalgen weer.

Blauwalgenbloei
Wanneer er een explosieve groei is van blauwalgen in oppervlakte water spreekt men van blauwalgenbloei. De bacteriën vormen dan een groene laag op of in het water. Blauwalgenbloei kan ontstaan als de watertemperatuur relatief hoog is en wanneer er veel voedsel in het water zit. Het optreden van blauwalgenbloei in een plas wil niet zeggen dat er sprake is van een verontreiniging van het water. Het geeft alleen aan dat er veel voedingstoffen in het oppervlaktewater aanwezig zijn. Wel kan de blauwalgenbloei voor problemen zorgen. Blauwalgen halen 's nachts namelijk zuurstof uit het water. Bij een blauwalgenbloei doen zij dit zo massaal dat plaatselijk 's nachts of 's morgens gebrek aan zuurstof kan ontstaan. Dit kan dan bijvoorbeeld vissterfte veroorzaken. Uiteraard wordt ook bij blauwalgenbloei geadviseerd contact met het water te vermijden.