Politie Noord- en Oost Gelderland

|     |Prijswinnaars met lokale politie op pad                   |
De Politie Noord- en Oost-Gelderland heeft eind 2007/begin 2008 campagne gevoerd onder de noemer 'Als ik de politie was.'. In totaal registreerde de politie zo'n 1500 meningen en reacties. Elf mensen die een reactie hebben ingestuurd gaan nu een dagdeel met de politie op stap.

Elf prijswinnaars
Tijdens de campagne riep de politie het publiek op om de zin 'Als ik de politie was...' aan te vullen. Hieraan was ook een prijsvraag gekoppeld. Uit de binnengekomen reacties heeft de politie elf waardevolle en veelvoorkomende reacties geselecteerd als prijswinnaar (zie bijlage). Al deze mensen krijgen deze zomer de kans om een dagdeel mee te lopen met een politieagent in hun eigen woonplaats. Daarnaast krijgen ze eind september gezamenlijk een rondleiding aangeboden op het trainingscentrum van de politie Noord- en Oost-Gelderland in Zutphen.

Een 59-jarige man uit Lochem was maandag 21 juli de eerste die mee op pad mocht met de politie in zijn woonplaats. Na een bezoek aan het politiebureau ging hij met een wijkagent mee op surveillance. "Ik heb nu pas echt gezien hoe groot de gemeente en dus het werkgebied van de politie is. En hoeveel 'hotspots' er zijn, waar de politie extra zicht op moet houden". De man, zelf houder van een invalidenparkeerkaart, stuurde een reactie in over het feit dat de politie wat hem betreft meer zou mogen letten op foutparkeren op invalidenplekken, en ook op overlast veroorzaakt door hangjongeren.

In gesprek met het publiek
Al met al gingen politieagenten tijdens de campagne op markten en koopavonden in gesprek met ongeveer 1.000 mensen. Per post en op internet kwamen nog eens ruim 500 reacties binnen. Doel van de campagne was het publiek meer betrekken bij het politiewerk, om gezamenlijk de veiligheid en leefbaarheid in onze wijken en straten verder te kunnen vergroten.

Uit alle reacties kwam een duidelijke 'Top-3' van veelgehoorde thema's naar voren: verkeerszaken (29%), zichtbaarheid (17%) en jeugd (12%).

Verkeer
Enkele veelgehoorde reacties binnen het thema verkeer zijn dat mensen meer controles in

30-km zones willen, meer controle op het gedrag van fietsers (fietsen door centrum, fietsverlichting e.d.) en een strengere aanpak van bijvoorbeeld parkeerproblemen en alcoholgebruik in het verkeer. Ook zijn er mensen die juist aangeven dat de politie kleine snelheidsovertredingen minder snel zou moeten bekeuren.

Zichtbaarheid
De welbekende kreet 'meer blauw op straat' is ook vele malen genoteerd. Mensen geven bijvoorbeeld aan graag meer politie te willen zien tijdens uitgaansavonden, of de wijkagent vaker in de wijk te willen zien. Ook geven mensen aan graag te zien dat de politie meer op de fiets en lopend surveilleert, omdat men het gevoel heeft dat de politie dan meer ziet, en bovendien beter aanspreekbaar is.

Jeugd
Reacties over dit thema varieerden van 'de jeugd heeft de toekomst, zoek meer contact met de jeugd!' tot 'pak hangjeugd strenger aan'. Het beeld wat vooral naar voren komt is dat veel mensen vinden dat bijvoorbeeld hangjeugd, plegers van vandalisme en jongeren die overlast veroorzaken tijdens het uitgaan niet streng genoeg worden aangepakt. Tegelijkertijd zijn er mensen die aangeven dat de jeugd wel erg snel in het beklaagdenbankje zit en dat de politie jongeren met wat meer inlevingsvermogen zou mogen benaderen.

Hoe nu verder
De politie heeft alle reacties in kaart gebracht en per team bekeken op welke manieren de politie iets kan doen aan de door het publiek in hun gebied gesignaleerde knelpunten of problemen. Teams gaan bijvoorbeeld meer controleren op zaken die veel ergernis opleveren, zoals foutparkeren en te hard rijden in 30 km. zones. Of surveillances meer 'op maat' inplannen om tegemoet te komen aan de vraag om meer zichtbaarheid op bepaalde plekken. Om deze reden benadrukt de politie ook regelmatig hoe belangrijk het is om altijd aangifte te doen. Met gerichte informatie over overlast of andersoortige problemen kan de politie haar beschikbare capaciteit optimaal inzetten.

Einde bericht



Politie Noord- en Oost Gelderland