Rechtbank 's-Hertogenbosch


Vrouw vrijgesproken van uitbuiting en verschaffen onderdak illegale Chinezen

âs-Hertogenbosch, 28 juli 2008 â De rechtbank âs-Hertogenbosch heeft vanochtend een vrouw vrijgesproken van het uitbuiten van illegalen in een Chinees restaurant in Eindhoven en het uit winstbejag aan hen verschaffen van onderdak. Wel werd zij veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden voor belastingfraude en het valselijk opmaken van het kasboek.

De rechtbank stelt dat er dat voor een bewezenverklaring sprake moet zijn van een zeker initiatief en actief handelen van de daders waarbij doelbewust misbruik wordt gemaakt van de zwakkere/kwetsbare positie van slachtoffers. De rechtbank is van oordeel dat niet kan worden gezegd dat de vrouw actief heeft gehandeld om de illegale Chinezen te benaderen of te overreden in het restaurant te komen werken. Ze heeft veeleer gereageerd op verzoeken - en in een aantal gevallen zelfs op smeekbedes - van de Chinezen.

Volgens de rechtbank was er weliswaar sprake van een maatschappelijk ongewenst geachte situatie door lange werkdagen (elf tot dertien uur), vijf vrije dagen per maand, meerdere bedden op een slaapkamer en een inkomen tussen de 450 euro en 800 euro per maand, maar dat brengt nog niet mee dat er sprake was van een uitbuitingssituatie zoals bedoeld in artikel 273f Wetboek van Strafrecht. Daarbij neemt de rechtbank in aanmerking dat niet is gebleken dat de werkomstandigheden op zichzelf (los van de lengte van de werkdagen) slecht waren, het verdiende inkomen geheel ter vrije beschikking stond van degene die het kreeg
-kost en inwoning waren gratis- en dat van geen van de Chinezen kan worden gezegd dat zij in hun situatie redelijkerwijs geen andere keuze hadden dan te werken en/of te verblijven in het Chinese restaurant.

Twee andere verdachten in deze zaak werden eerder door de rechtbank âs-Hertogenbosch vrijgesproken van onder meer het uitbuiten van illegalen in het Chinese restaurant.

LJ Nummer

BD8599

Bron: Rechtbank 's-Hertogenbosch Datum actualiteit: 28 juli 2008 Naar boven