Persbericht Heuvelrug, 11.00 uur

Utrecht, 28-07-2008

Politie lost overvallen op

LEERSUM/BUNSCHOTEN-SPAKENBURG/AMERSFOORT Met de aanhouding van tien verdachten denkt de recherche van het district Eemland noord meerdere overvallen te hebben opgelost.

Alle feiten waar de verdachten van worden verdacht vonden plaats in 2005 en veroorzaakten grote onrust en hadden aanzienlijke impact op de slachtoffers.

De politie kwam de verdachten op het spoor naar aanleiding van binnengekomen informatie uit het criminele circuit. Dit leidde begin van het jaar tot de aanhouding van 39-jarige verdachte die al voor een ernstig vergrijp gedetineerd zat in een huis van bewaring en wiens straf er bijna opzat. Het vervolgonderzoek, dat in samenwerking met de recherche van de districten Heuvelrug en Eemland zuid werd verricht, leidde de daaropvolgende maanden naar de negen andere verdachten.

De delicten waarvan de verdachten worden verdacht zijn de navolgende:


- De gewapende overval op een benzinestation op de Kronkels in Bunschoten-Spakenburg op 26 mei 2005 waarbij de verdachten een aanzienlijk bedrag aan contanten en telefoonkaarten buit maakten.


- De gewapende overval op een benzinestation op de Rijksstraatweg in Leersum op 30 juli 2005 waarbij de verdachten zonder buit vluchtten toen de ondernemer zich verweerde. Bij de daarop volgende vlucht werd door één van de verdachten geschoten in de richting van een getuige die achter de overvallers aanreed. Aan deze zaak werd ook uitgebreid aandacht besteed in het opsporingsprogramma Opsporing Verzocht.


- De beroving van een medewerkster van een kledingwinkel op de Kerklaan in Hoogland op 3 januari 2005. Het slachtoffer werd tijdens het storten van de dagopbrengst bij een stortkluis van de bank geconfronteerd met twee gemaskerde verdachten en, onder bedreiging van een stroomstootwapen, een aanzienlijk geldbedrag afhandig gemaakt. Ook aan deze zaak werd uitgebreid aandacht besteed in de opsporingsprogrammas van Bureau Hengeveld en Opsporing Verzocht.

De verdachten, in de leeftijd tussen 35 en 49 jaar oud, zijn afkomstig uit de gemeenten Amsterdam, Zeewolde, Bunschoten-Spakenburg en Leersum. Zes van de verdachten bevinden zich nog in voorlopige hechtenis. De overige verdachten, die verdacht worden van medeplichtigheid en/of heling van gestolen goederen, zijn naar huis gestuurd maar zullen zich nog voor de rechter moeten verantwoorden.