Politie Noord- en Oost Gelderland

Zwarte Cross

Lichtenvoorde, 28-07-2008 o De politie heeft het afgelopen weekend bij de Zwarte Cross in totaal 67 mensen aangehouden. Het overgrote deel werd voor baldadigheid opgepakt en de politie en organisatie zijn tevreden over het verloop van de Zwarte Cross waar zon 100.000 bezoekers op af kwamen.

Het beleid in het afgelopen weekend was om bij baldadigheid direct op te treden zodat zaken niet zouden escaleren. De organisatie en de politie hielden zich strak aan deze afspraak en bij de bezoekers is een bewustwordingsproces ontstaan: Er mag een boel, maar niet alles kan.

Enkele tientallen personen zijn voor baldadig gedrag aangehouden en 40 van hen kregen een boete. Alle overtreders krijgen een ontzegging voor de Zwarte Cross van drie jaar. De strakke manier van controleren heeft ervoor gezorgd dat er zich slechts een enkele kleine schermutseling heeft voorgedaan.

Tijdens de laatste avond en nacht van de Zwarte Cross waren er diverse personen die zich baldadig gingen gedragen. Zo werden er brandjes gesticht, waarbij soms spullen op het vuur werden gegooid, die voor het inpakken van materialen waren bestemd. Er bleek een oranje quad van het merk Kubato te zijn gestolen. Twee jongemannen uit Zevenhuizen die vrijdag al voor baldadigheid waren bekeurd en van het feestterrein waren verwijderd, werden weer aangetroffen. Ook nu kregen zij weer een boete en werden van het terrein gezet.

De inzet van Veilig Verkeer Nederland op het feestterrein om aandacht aan BOB te besteden, lijkt ook te werken. Er kwamen, meer dan vorige jaren, mensen bij de politiepost om preventief te blazen. Bij de alcoholcontroles op zaterdag en zondag werden in totaal drie personen aangehouden die teveel hadden gedronken.

Op dit moment vinder er op diverse plaatsen in de Achterhoek alcoholcontroles plaats.
Er zijn al 40 bestuurders met alcohol aangehouden en opvallend is het aantal beginnend bestuurders dat in overtreding blijkt te zijn.