Gemeente Moerdijk


Verslag plein Langeweg

Op woensdag 9 juli was er een informatieavond over de herinrichting van het plein Langeweg. De gemeente was vertegenwoordigd door wethouder Louis Koevoets, Henk Verschuren coördinator van de adviseurs van de afdeling Realisatie & Beheer, Gerrie van Agtmaal adviseur van de afdeling R&B en Liesbeth van Rijnsbergen van buro R.I.E.T.

30 inwoners van Langeweg kwamen luisteren naar de presentatie van de 3 alternatieven voor de herinrichting van het plein. De presentatie werd gegeven door Liesbeth van Rijnsberg.

Een van de mogelijkheden is om het plein af te ronden en in te richten met een verhoogd podium en banken. Een terras voor café De Droom blijft hierdoor mogelijk (model A).

Een tweede plan is het plein door te trekken over de Zuiddijk heen, waardoor het verkeer over het plein rijdt (model B). Technisch kan dit door de ondergrond te verzwaren. In dit tweede model wordt het plein omzoomd door een muur en leibomen, zodat er een intieme sfeer ontstaat.

Bij het derde alternatief wordt het plein over de Kloosterlaan heen gelegd en moet ook hier het verkeer, komende en gaande van en naar de kruising aan de Langeweg, over het plein rijden. Het plein richt zich op de oostwaartse kant, waardoor ook de voorzijde van café Tempelier (model C) bij het plein betrokken wordt. In alle drie de modellen verdwijnt de parkeermogelijkheid op het plein.

De hoeveelheid parkeerplaatsen was voor de aanwezigen een belangrijk item. Uitgangspunt van de gemeente is in ieder geval de aanwezige parkeerplaatsen weer terug te brengen in de buurt van het plein. Nagezocht wordt of de bushalte naar de overzijde van de Wethouder Trompersstraat kan verhuizen. Er zou zowel langs de cafés De Droom en Tempelier én voor de voormalige Mariaschool geparkeerd kunnen worden. De eigenaar van het cursuscentrum dat gevestigd is in de voormalige school, heeft de parkeerplaatsen op eigen terrein nodig voor zijn cursisten. Hij ziet het voorstel van de gemeente dan ook niet als een oplossing. Mocht de gemeente het aantal parkeerplaatsen niet halen, dan kan zij alsnog met de provincie overleggen om te kijken of aan de Wethouder Trompersstraat parkeerplaatsen aangelegd kunnen worden. Deze straat kan dan ingericht worden als eenrichtingverkeerstraat.

Vooral model A had de voorkeur van de aanwezigen, omdat deze het meest kindvriendelijk is. Wel vroegen de aanwezigen of er ook combinaties mogelijk waren van de alternatieven. Afgesproken is dat model A verder uitgewerkt wordt met een omzoming van een muur en leibomen van model B en de parkeerplaatsen aan de zijde van café Tempelier aan de overzijde van het plein. De parkeerplaatsen vóór de voormalige Mariaschool zullen worden verwijderd. De plaats van de boom centraal op het plein, lijkt de aanwezigen minder geschikt, omdat daarmee de mogelijkheid tot het plaatsen van grotere evenementententen niet meer mogelijk is. De gemeente gaat na of er na de wijzigingen nog voldoende parkeerplaatsen blijven en neemt, als dit nodig is, contact op met de provincie. De tekening wordt nog een keer nagelopen op de perceelsgrenzen.