Waterschap Regge en Dinkel


Blauwalg in Hengelo

HENGELO - Waterschap Regge en Dinkel heeft in de retentievijver aan de Brugginksweg/Kamphorstweg blauwalg aangetroffen. Het waterschap waarschuwt om niet te gaan zwemmen in dit water (zowel mens als dier). Bij de vijver zijn waarschuwingsborden geplaatst.

Blauwalg kan gezondheidsklachten veroorzaken, zoals maag- en darmklachten, hoofdpijn, jeuk en oorpijn. Ook geldt de waarschuwing voor vissers. Blauwalgen kunnen niet worden bestreden, ze moeten vanzelf verdwijnen. Dat wordt versneld wanneer de watertemperatuur weer terugloopt en er door regen weer doorstroming in de vijver komt.

Kenmerken
Blauwalgen behoren tot de oudste organismen op aarde. Zij komen overal ter wereld voor. Zowel in zoet als zout water. Het zijn eencellige organismen die leven van zonlicht. Ze kunnen zich ontwikkelen in stilstaand, ondiep water dat door de zon wordt opgewarmd. Ze zijn herkenbaar aan een drijflaag op het water, die blauw, wit, groen of geel kan zijn. De drijflaag bestaat uit kapotte algen. Hieruit komen giftige stoffen vrij. Blauwalgen groeien optimaal bij een temperatuur tussen de 20 en 30°C. Zij komen tot bloei in warme zomers. Bloei van blauwalgen kan echter het hele jaar optreden. Sommige blauwalgen zijn in staat gifstoffen te produceren die verscheidene gezondheidsklachten kunnen veroorzaken. Bij gezondheidsklachten altijd contact opnemen met uw arts of met de GGD.

Gecontroleerd zwemwater
Het waterschap Regge en Dinkel benadrukt dat er vier officiële zwemwateren in Twente zijn. Hier wordt in de zomer wekelijks gecontroleerd. Dit zijn het Lageveld in Wierden, de Tuindorpvijver in Hengelo, het Hulsbeek bij Oldenzaal en het Rutbeek bij Enschede.