Rechtbank Roermond


Procesbelang bij aanvechten inkomenseis en verdiencapaciteit bij WGA-uitkering

Roermond, 28 juli 2008 - Tegen het besluit dat het verlies aan verdienvermogen is vastgesteld op 38,11%, waardoor de mate van arbeidsongeschiktheid op 35 tot 80% is gesteld, is door de betrokkene beroep aangetekend.

Eiseres kan zich niet vinden in het toegekende
arbeidsongeschiktheidspercentage, omdat er volgens haar een beperking in de arbeidsduur had moeten worden gesteld in verband met haar beperkingen. Eiseres realiseert zich dat het verhogen van het vastgestelde arbeidsongeschiktheidspercentage niet leidt tot een hogere uitkering. Ze stelt echter dat het
arbeidsongeschiktheidspercentage invloed kan hebben op een in de toekomst te ontvangen loonaanvullingsuitkering. Omdat het voor eiseres niet duidelijk is of op dat moment alsnog bezwaar en beroep tegen het arbeidsongeschiktheidspercentage kan worden aangetekend, heeft ze nu belang bij het instellen van het beroep.

Volgens de bestuursrechter van de rechtbank Roermond heeft het zin om al over elementen als inkomenseis en resterende verdiencapaciteit te procederen op het moment dat een zogeheten loongerelateerde WGA-uitkering op grond van de Wet WIA (Wet Inkomen naar arbeidsvermogen, opvolger van de WAO) wordt toegekend, ook al worden daaraan op dat moment nog niet direct consequenties verbonden. De inkomenseis en de resterende verdiencapaciteit hebben pas gevolgen voor de loonaanvullings- of vervolguitkering ná de WGA, maar bepalen wel al eerder het gedrag en de opstelling van de uitkeringsgerechtigde bij zijn opstelling naar de arbeidsmarkt.

Gelet op het bepaalde in artikel 8:70, 8:72, 8:74 en 8:75 van de Algemene wet bestuursrecht, verklaart de rechtbank Roermond het beroep voor zover betrekking hebbende op de WGA-uitkering niet ontvankelijk, verklaart het beroep gegrond voor zover betrekking hebbende op de resterende verdiencapaciteit en inkomenseis en vernietigt het bestreden besluit in zoverre en bepaalt dat de rechtsgevolgen van het vernietigde besluitonderdeel in stand blijven.

LJ Nummer

BD8515

Bron: Rechtbank Roermond Datum actualiteit: 28 juli 2008 Naar boven