Productschap Diervoeder

28/07/2008

Goedkeuring Hygiënecode Tussenhandel en Certificatie van de GMP+ B3.2

Bestemd voor: tussenhandelaren in landbouwhuisdiervoeders voor directe levering aan veehouders en certificatie instellingen

Tussenhandelaren kunnen vanaf deze week gebruik maken van een hygiënecode. Dit kan met de GMP+-standaard B3.2 Tussenhandel in landbouwhuisdiervoeders voor directe levering aan veehouders', waarin de hygiënecode is opgenomen. Het ministerie van LNV heeft recent de inhoud van de code goedgekeurd. Door het toepassen van de code voldoet de tussenhandelaar aan de regels van de
EU-Diervoederhygiëneverordening (Vo. (EG) Nr. 183/2005).

Met de goedkeuring van de GMP+-standaard B3.2 `Tussenhandel in landbouwhuisdiervoeders voor rechtstreekse levering aan veehouders' als hygiënecode geeft LNV zijn akkoord aan de handelwijze uit de code voor de Diervoederhygiëneverordening (zie LNV besluit). De code treedt niet in plaats van de verordening; voor toezichthouders blijft die verordening het uitgangspunt. Ze hanteren de code wel als leidraad, waarmee zij efficiënter en effectiever toezicht kunnen houden bij de tussenhandelaren.

De inhoud van de hygiënecode is opgesteld in overleg met vertegenwoordigers van belanghebbende partijen. PDV legde de code ter goedkeuring voor aan het ministerie van LNV. De VWA beoordeelde de code en bracht positief advies uit. De code voldoet aan de eisen van de Diervoederhygiëneverordening. Voor tussenhandelaren is het bruikbaar als leidraad voor naleving van de verordening voor zover het om tussenhandel in landbouwhuisdiervoeders voor rechtstreekse levering aan veehouders gaat.

GMP+ -gecertificeerde bedrijven (GMP+ B3.2:Tussenhandel) voldoen al aan de voorschriften uit de Diervoederhygiëneverordening via deelname aan het GMP+-certificatieschema diervoedersector 2006. Via een verwijzingstabel is inzichtelijk gemaakt welke voorwaarden uit GMP+ B3.2 de voorschriften uit de Diervoederhygiëneverordening borgen. GMP+ gecertificeerde bedrijven kunnen hiermee bij een VWA-controle aantonen dat de voorwaarden van de Diervoederhygiëneverordening via GMP+-certificatie zijn ingevuld. Hierdoor verloopt de VWA controle op de bedrijven vlotter en efficiënter.

De VWA heeft aangegeven dat zij vanaf 1 oktober 2008 gaat toezien op naleving van de Diervoederhygiëneverordening.

GMP+ certificering
Sinds de laatste nieuwsbrief betreffende de GMP+-B3.2 standaard zijn er mogelijk onduidelijkheden ontstaan over het certificatieproces van deze nieuwe standaard. Hieronder wordt een aantal aandachtspunten voor het certificatieproces weergegeven:

* Certificering voor de GMP+ -B3.2 standaard is pas mogelijk op het moment dat de nieuwe versie van de GMP-C documenten officieel is gepubliceerd. Naar verwachting zal dit over enkele weken plaats vinden. Hierover wordt nog nader bericht. Dan is ook de checklijst beschikbaar.

* Het is voor de Certificatie Instellingen niet toegestaan om op basis van de V&A lijst al offertes en/of het certificatieproces in gang te zetten. Dit is pas mogelijk nadat de C-documenten officieel gepubliceerd zijn.

» printbare versie
NL DE EN
Laatste nieuws:

Kwaliteit
28 juli 2008
Goedkeuring Hygiënecode Tussenhandel en Certificatie van de GMP+ B3.2

Kwaliteit
18 juli 2008
Nieuwe GMP+ -standaard voor tussenhandel vastgesteld

16 juli 2008
Werkvloer 17
Kwaliteit Voederwaardering Arbeid Onderzoek Wetgeving