Socialistische Partij

Geen OV studentenkaart voor 16 en 17 jarige MBOers

26-07-2008 * Vandaag heeft de staatssecretaris van onderwijs van Bijsterveldt per brief aan de Tweede Kamer laten weten geen geld te hebben voor de OV kaart. ROOD strijdt samen met de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) en andere politieke jongerenorganisaties voor een OV kaart voor jonge MBOers. ROOD vindt het onbegrijpelijk dat HBOers onder de 18 wel gratis kunnen reizen, maar MBOers niet.

Het argument wat in de brief naar voren komt is onbegrijpelijk. Omdat op dit moment de meeste minderjarige MBOers al met het OV naar hun school gaan, is het niet nodig dat zij een OV kaart krijgen.

Jaarlijks wordt er 1 miljard euro uitgegeven aan externe adviseurs. ROOD kan gratis het advies geven dat het wel een goed plan is de MBOers een OV studentenkaart te geven. Juist op het MBO, waar de uitval het hoogst is, moeten we studenten stimuleren. Nu wordt er voor gezorgd dat MBOers niet uit alle opleidingen kunnen kiezen vanwege de reiskosten.

Slechts 17% van de MBO studenten woont 5 kilometer of minder van zijn of haar opleiding en maar liefst 50% van de MBO studenten woont verder dan 15 kilometer. (De Schoolkostenmonitor 2006-2007). Het argument dat er meer MBOs zijn dan HBOs en universiteiten en studenten dus maar moeten fietsen gaat ook niet op. Lang niet alle opleidingen worden overal aangeboden. Dit blijkt zelfs uit het onderzoek van de minister zelf.

Er is wel geld om te experimenteren met onderwijsvernieuwingen, maar niet om 130.000 MBOers een OV studentenkaart te geven. ROOD snapt niet dat de staatssecretaris jonge MBOers geen OV studentenkaart gunt, terwijl ministers beschikken over een dienstauto met chauffeur!

Zie ook:


* 17.000 MBO-ers eisen OV-kaart

* Liften voor OV-kaart voor 16 en 17 jarige MBO'ers
* Fotoreportage OV-handtekeningenactie

* ROOD in actie voor OV-kaart MBO'ers

---

2 reacties »

27-07-2008 o Merel van R
hoi!
Ik ben Merel en ik ben de nieuwe vice-voorzitter van JOB (jongeren organisatie beroepsonderwijs). JOB heeft afgelopen jaar veel aandacht aan de ov-jaarkaart besteed. JOB is daarom ook verbijsterd over deze brief. Schijnbaar zijn de 18.000 opgehaalde handtekeningen niet genoeg, en bereiden wij ons voor op uitgebreidere acties. Want, zoals verteld worden MBO'ers door de hoge reiskosten belemmerd in het maken van een keuze voor studie. Keuzevrij onderwijs is een essentiële voorwaarden voor goed onderwijs. JOB zal blijven aandringen voor de gelijke behandeling van MBOers ten opzichte van het Hoger onderwijs en blijven vechten voor keuzevrij Beroepsonderwijs.

Bedankt dat jullie deze actie dan ook steunen!

28-07-2008 o H Meijer
Ook ik snap niets van dit besluit. De minister bepaalt dus eigenlijk dat mbo'ers minder zijn dan HBO'ers... belachelijk. Mijn opleiding heb ik inmiddels afgerond dus voor mij zal het sowieso niet meer helpen. Ik moest destijds van Gouda naar Rotterdam en dat kost toch al bijna 100 euro per maand aan een
jaartrajectkaart. Misschien is dat een idee: niemand meer een OV maar iedereen een jaartrajectkaart. Die zijn goedkoper en misschien is er dan ruimte om ook de mbo'ers te voorzien van gratis vervoer naar hun opleiding.

Groeten H Meijer

---