Let op uw waardevolle spullen, ook als het warm is

Samenwerking gemeente Noordwijk

Noordwijk, 28-07-2008 o Gemeente Noordwijk en Politie Hollands Midden wijzen mensen die naar het strand gaan tijdens warme dagen goed op hun waardevolle spullen te letten. Dieven zijn ook actief bij het warme weer. Zorg er daarom voor dat fietsen goed op slot zijn en/of veilig gestald zijn en laat ook geen waardevolle spullen achter in de auto.

Auto-inbrekers zijn vaak gelegenheidsdieven, ook bij warm weer! De politie signaleert bij het opnemen van aangiften van auto-inbraken dat er nog steeds goederen zichtbaar worden achtergelaten in autos. Waardevolle spullen oefenen een grote aantrekkingskracht uit op dieven. Een auto-inbraak is dan ook vaak een gelegenheidsdiefstal, ook bij warm weer. De gemeente Noordwijk en Politie Hollands Midden roepen burgers op inbrekers niet in de verleiding te laten komen en geen kans te geven. Laat daarom nooit waardevolle spullen in de auto achter. Zet als het mogelijk is het dashboardkastje en het oprolbare bagagerek van de kofferbak open zodat ook te zien is dat er niets te halen valt.

Autoradio/ cd-spelers blijken nog steeds in trek te zijn bij auto-inbrekers. Een toename is echter ook te zien bij navigatiesystemen of onderdelen daarvan. Een arm waaraan het navigatiesysteem wordt bevestigd wordt regelmatig aan de voorruit achtergelaten. Dit kan voor inbrekers reden zijn om op zoek te gaan naar meer spullen. Dieven kijken zelfs of er een zuigring zichtbaar is op de voorruit. Dit kan eveneens reden zijn om een ruitje in te tikken. Bij gelegenheid nemen inbrekers ook cds, achtergelaten klein geld, paraplus enz. mee. De politie adviseert autobezitters maatregelen te nemen. Dit kan door de steun van het navigatieapparaat te verwijderen, zorg er dan wel voor dat er geen afdruk op de ruit achterblijft.

Voorkom fietsendiefstal, ook op het strand ? Zet uw fiets altijd goed op slot, het liefst met een dubbelslot vast aan een fietsenrek.

? Probeer uw fiets in een (bewaakte) stalling, fietskluis of fietsklem te zetten. Of zet uw fiets anders in het zicht, op een goed verlichte plaats.

? Laat uw postcode met huisnummer in uw fiets graveren. Als de fiets ergens wordt gevonden kan de politie er altijd achter komen waar het rijwiel van origine vandaan komt.

? Gaat u verhuizen, maak de postcode dan niet onleesbaar, maar laat het opnieuw graveren bij de fietsenmaker. ? Noteer gegevens van uw fiets in op een zogenaamde registratiekaart (zie www.politie.nl/hollands-midden/preventie/registratiekaarten). Zo heeft u altijd de specifieke details van uw fiets bij de hand en dat geeft de politie meer houvast bij de opsporing.

? Is uw fiets of bromfiets toch gestolen? Doe aangifte bij de politie. Alleen dan kan de politie iets ondernemen en uw fiets of bromfiets terugbezorgen. Bovendien keren verzekeraars alleen geld uit als er aangifte is gedaan bij de politie.

? Bent u getuige van een fietsdiefstal? Bel dan direct met 1-1-2. Probeer uiterlijke kenmerken van de dader te onthouden. Ziet u dat een fiets in een auto of busje wordt geladen, noteer dan het kenteken. Wacht op de politie en vertel zo nauwkeurig mogelijk wat u heeft gezien.

Fietsendiefstal en heling aanpak Fietsendiefstal behoort tot de categorie kleine criminaliteit, maar niettemin krijgen veel mensen er in hun leven een of meerdere keren mee te maken en zorgt het voor veel ongemak en frustratie. De politie pakt heling en fietsendiefstal daarom aan en houdt regelmatig controles in en rond de stad. Nog regelmatig kan de politie de gestolen fiets niet direct aan een aangifte linken. De politie vraagt dan ook om altijd aangifte te doen van een gestolen fiets. Naast het doen van aangifte wordt ook aangeraden om bij de fietsendealer uw postcode in de fiets te laten graveren.

Bewoners kunnen helpen De politie vraagt bezoekers van het strand maar ook omwonenden bij verdachte situaties de politie te bellen. Als er bijvoorbeeld een onbekend persoon grote interesse heeft in geparkeerde autos, of langs een rij fietsen loopt, bel dan naar 0900-8844. Het noteren van het signalement en eventueel een kenteken kan de politie verder helpen in het onderzoek. Getuigen van een inbraak/ fietsendiefstal worden gevraagd direct 1-1-2 bellen, zodat de politie snel ter plaatse kan zijn.

Aangifte doen is belangrijk Aangifte doen kan via www.politie.nl, telefonisch via het nummer 0900-8844 of bij het politiebureau. Het doen van aangifte is van belang voor de opsporing. Als de politie weet wat er in de wijk speelt dan kan zij gericht toezicht houden. Alle meldingen bij elkaar kunnen de politie uiteindelijk naar de dader leiden. Door elkaar te helpen, kunnen auto-inbraken worden tegengegaan.

--- einde bericht ---