LMV lanceert een onfhankelijke taxatie kwaliteitscheck

Lelystad, 28 juli 2008, 16.20 uur

De Landelijke Makelaars Vereniging LMV heeft vandaag tijdens een ronde tafel discussie, waarbij ook media uitgenodigd is, een direct operationeel kwaliteitscontrole en kwaliteitsbewaking van taxaties voor alle brancheorganisaties gelanceerd. Dit systeem voldoet aan alle gestelde eisen die in een gezamenlijke rapport van de brancheorganisatie LMV, NVM, RVT en VBO genoemd zijn. LMV wil hiermee een branchebreed initiatief neerzetten, waaraan alle brancheorganisatie kunnen deelnemen.

Afgelopen weken is er veel discussie ontstaan over het NWWI, het zogenaamde Nationaal Woning Waarde Instituut. Zowel LMV als RVT hebben aangegeven niet in dit instituut te willen participeren dat dient als verdienmodel en dat commerciële gegevens als basis hanteert. Frits Markus, regiovoorzitter NVM namens de 25 van de 27 NVM regiovoorzitters, heeft vandaag tijdens de ronde tafel discussie waar media voor uitgenodigd was, aangegeven dat het NWWI, zoals dat nu gepresenteerd is, wat hem betreft van de baan is en dat er aan de twee argumenten van LMV en RVT gewerkt moet worden.

Drie weken geleden heeft LMV geprobeerd, in een ultieme poging, om samen met brancheorganisaties NVM en VBO te komen tot een kwaliteitscontrole en kwaliteitsbewaking van taxaties. Het bestuur van de NVM en het VBO voelen tot op heden echter niets voor de taxatie kwaliteitscheck van LMV en hebben daarbij geen reden aangegeven, ondanks dat dit systeem aan alle gezamenlijk gestelde eisen voldoet. NVM en VBO geven nog steeds de voorkeur aan het verder opzetten van het NWWI dat door 25 van de 27 NVM regiovoorzitters en de LMV, niet gesteund wordt. Ook brancheorganisatie RVT maakt bezwaar tegen de commerciële aspecten alsmede de wijze van validatie.

Over Borgtax
Gezien het belang echter van het borgen van de kwaliteit van taxaties alsmede het voorkomen van mogelijke malversaties met taxatierapporten, komt LMV met een kwaliteitsinstrument voor taxatieproducten, taxatieprocessen en taxateurs. Deze krijgt vooralsnog de werknaam BorgTax. BorgTax zal worden bewaakt vanuit een Stichting welke toezicht houdt op de kwaliteitseisen en waarborgen die nodig zijn om taxaties te laten voldoen aan de meest stringente voorwaarden. Gezien het feit dat LMV zeer veel waarde hecht aan branchebrede samenwerking in deze, heeft LMV reeds drie weken geleden NVM, VBO en RVT aangeboden om ook zitting te nemen in het Stichtingsbestuur. Ook is de Stichting Waarborgfonds Eigen Woning / NHG geïnformeerd, welk een branchebreed initiatief toejuicht. BorgTax is toegankelijk voor alle (VastgoedCert en SCVM) gecertificeerde en (LMV, NVM, VBO, RVT) branchegeorganiseerde taxateurs in Nederland, en voldoet volledig aan alle eisen die gesteld worden aan taxaties door onder andere de NHG. BorgTax werkt zonder commercieel oogpunt en heeft geen marktbeïnvloedende werking op de bestaande relaties in de markt.

Waarom een kwaliteitscheck?
In overleg met de Stichting Waarborgfonds Eigen Woning / Nationale Hypotheek Garantie is begin 2008 besloten om te komen tot een branchebrede kwaliteitscheck van taxaties, welk gedragen en uitgevoerd dient te worden door de brancheorganisaties LMV, NVM, RVT en VBO. Doelstelling van deze kwaliteitscheck is het voorkomen van malversaties met taxatierapporten.

Ed van de Bijl, directeur LMV: "We hopen gezien de huidige ontwikkelingen de twee van de vier brancheorganisaties over te halen om te komen tot een kwaliteitsinstrument zonder commerciële doeleinden, zodat branchebreed opereren mogelijk is. De LMV blijft initiatieven nemen om het branchebrede overleg weer op te starten, daarom blijven wij alle stakeholders uitnodigen om gezamenlijk in Stichtingsvorm toe te zien op kwaliteitsbewaking en kwaliteitstoetsing van taxaties. Belangrijk is om te focussen wat ons bindt en niet op wat ons scheidt. Kwaliteit, deskundigheid, professionaliteit en integriteit dienen de gemeenschappelijke kernbegrippen te zijn die ons binden"

Links: http://www.lmv.nl