Agerma (PVV) over het bericht dat een ontslagen bestuurder een gouden handdruk meegekregen heeft van 650.000 euro

Antwoorden op vragen van Kamerlid Agerma (PVV) over het bericht dat een ontslagen bestuurder een gouden handdruk meegekregen heeft van 650.000 euro

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

MEVA-K-U-2863547

28 juli 2008

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Agema (PVV) over het bericht dat een ontslagen bestuurder van Stichting Amsterdam Thuiszorg een gouden handdruk meegekregen heeft van 650.000 euro (2070824640).

De Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

mw. dr. J. Bussemaker

Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Agema over het bericht dat een ontslagen bestuurder van Stichting Amsterdam Thuiszorg een gouden handdruk meegekregen heeft van 650.000 euro. (2070824640)

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht "Onbegrip over vertrekpremie thuiszorgbaas"? 1)

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2

Wat is uw reactie op het feit dat in de zorgsector wederom rijkelijk is gestrooid met financiële middelen die eigenlijk bedoeld zijn voor zorg aan hulpbehoevenden?

Antwoord 2

Ik vind dat er veel, eigenlijk te veel, geld is uitgetrokken om het dienstverband met de vorige directeur te beëindigen. Globaal gaat het om een afvloeiingsregeling van 3 jaarsalarissen bij een duur van het dienstverband van ongeveer 5,5 jaar. Dat ligt wel erg boven het ene jaarsalaris dat in de code Tabaksblat is neergelegd. Ook ligt het ver boven de kantonrechterformule. Wanneer de wachtgeldregeling uit de CAO Thuiszorg zou zijn gevolgd, zou dat ook tot een lager eindbedrag hebben geleid. In het Parool van 10 juli hebt u kunnen lezen dat de Raad van Toezicht heeft kunnen voorkomen dat het nog duurder uitpakte.

Vraag 3

Zou ontslag op staande voet niet een veel meer voor de hand liggende oplossing zijn ge-weest voor een bestuurder die het bedrijf dat hij leidde aan de rand van faillissement heeft gebracht, met als gevolg het ontslag van veertig medewerkers?

Antwoord 3

Een ontslag op staande voet blijkt bij toetsing bij de kantonrechter alleen te rechtvaardigen door zeer zware argumenten. Het is maar zeer de vraag of uw suggestie door de rechterlijke toetsing zou komen. Gezien de omstandigheden bij de Stichting Amsterdam Thuiszorg had ik me kunnen voorstellen dat er een lager bedrag aan afvloeiingsregeling uit het overleg was gerold.

Vraag 4

Hoe gaat u bewerkstelligen dat er nu eindelijk eens een eind komt aan dit soort wantoestan-den?

Antwoord 4

Zoals u onlangs in een brief van de minister van BZK over de aanpak van de topinkomens in de semi-publieke sector heeft kunnen lezen (TK 2007-2008, 28479, nr. 36) komt er voor deze sector het regime van de salariscode. Ik zal er op toezien dat die code een verantwoorde regeling omvat over de afvloeiingsregeling.


1) De Telegraaf, Onbegrip over vertrekpremie thuiszorgbaas, 3 juli 2008