Wegvallen opbrengsten Verkiezingssystemen goed opgevangen

Winst Nedap 1e halfjaar 2008 licht lager door eenmalige afboeking De opbrengsten van de N.V. Nederlandsche Apparatenfabriek Nedap waren in het 1e halfjaar 2008 met 71,3 miljoen fractioneel lager dan over de overeenkomstige periode 2007 ( 72,4 miljoen). De winst is uitgekomen op 6,0 miljoen (2007: 6,3 miljoen). Per aandeel betekent dit een winst van 0,89 (2007 0,94).

De klantgroep Verkiezingssystemen heeft een duidelijk stempel gedrukt op de opbrengsten en het resultaat over het 1^e halfjaar. Door de recente ontwikkelingen op de markt van Verkiezingssystemen in verschillende landen vielen de opbrengsten nagenoeg geheel weg (1^e halfjaar 2007: EUR 3,7 miljoen). Daarnaast zijn de geactiveerde ontwikkelingskosten voor de Amerikaanse stemmachine, EUR 1,5 miljoen na belastingen, van het resultaat over de eerste helft van het jaar afgeboekt. Zonder deze eenmalige afboeking is de winst, ondanks de lagere opbrengsten, met 19% gestegen. Opbrengsten met een hogere toegevoegde waarde zorgden voor de positieve ontwikkeling van dit resultaat.

Marktontwikkelingen

De opbrengsten van de klantgroep Agri (automatisering, beheer- en informatiesystemen voor de melkvee- en varkenshouderij) lieten een flinke stijging zien. De goede gang van zaken in de melkveehouderij, wereldwijd, leidde tot een hogere investeringsbereidheid in deze sector. Ook nieuwe producten als de nieuwe generatie activiteitsmeters droegen bij aan deze toename. In de varkenshouderij was er een toenemende vraag naar de nieuwe Velos automatiseringssystemen. De klantgroep AVI (Automatische Voertuig Identificatie) liet een forse groei zien. Via een uitgebreid dealernetwerk vonden haar identificatiesystemen wereldwijd hun weg. De stijging van de opbrengsten bij de groep Education (toegangscontrole en automatisering van presentie en absentie van studenten) vond vooral in Nederland en Engeland plaats terwijl aan de Belgische markt wordt gewerkt.

Zoals genoemd, vielen de opbrengsten bij de groep Election Management Systems (Verkiezingssystemen) nagenoeg geheel weg. Daarnaast zijn, i.v.m. het terugtrekken uit het aanbestedingsproces in de staat New York, de geactiveerde ontwikkelingskosten voor de Amerikaanse stemmachine geheel afgeboekt. De aandacht zal de komende tijd vooral zijn gericht op de Duitse en Franse markt en op het ontwikkelen van nieuwe concepten voor verkiezingssystemen.

De klantgroep Healthcare (automatisering van administratieve werkzaamheden van zorgprofessionals) groeit gestaag op de Nederlandse markt. Steeds meer zorgmedewerkers worden aangesloten op onze iO oplossing. Ook het planningssysteem "Moves" kan zich verheugen in een groeiende belangstelling.

De groep Library Solutions (RFID zelfbedieningssystemen voor bibliotheken) liet een forse groei zien. Zij is vooral actief op de Belgische, Duitse, Franse en Nederlandse markt. Ook de opbrengsten van de groep Locker Management Systems (sloten en beheersystemen voor lockers, kluisjes voor kleding, bagage, medicijnen etc.) groeiden t.o.v. het 1^e halfjaar 2007.

Ten opzichte van vorig jaar bleven de leveringen van Power Supplies (elektronische besturingen gebaseerd op vermogenselektronica voor o.a. licht, kantoorautomatisering, medische scanapparatuur, autonome energiesystemen) sterk achter. De groep werkt aan het verminderen van de afhankelijkheid van de ontwikkelingen bij een aantal grote industriële klanten door het ontwikkelen van eigen producten en systemen. De klantgroep Retail Support (anti-winkeldiefstalsystemen, beheer- en informatiesystemen voor dervingbestrijding) bleef iets achter bij de opbrengsten over het 1^e halfjaar 2007. Dit heeft te maken met het opschuiven van enige projecten door minder gunstige marktomstandigheden in enkele Europese landen. Nieuwe productlijnen en activiteiten, waaronder FLEUReas, de nieuwe supermarktsystemen en de activiteiten op het gebied van beveiligingsetiketten, worden in de markt goed ontvangen.

Security Management (systemen voor toegangscontrole, betaling, brand- en inbraakmelding, observatie en biometrie) presteerde volgens verwachting. De opbrengsten waren fractioneel hoger dan over 2007. De groep werkt gestaag verder aan het internationaliseren van haar verkoopnetwerk. De opbrengsten van de klantgroep Specials (elektronische besturingen voor home comfort en car comfort, alsmede aansluitmateriaal voor telecom) waren nagenoeg gelijk aan die van 2007.

Financieel

De opbrengsten waren over het 1^e halfjaar 2008 met EUR 71,3 miljoen fractioneel lager dan over de overeenkomstige periode 2007 (72,4 miljoen). Dankzij een betere productmix was de toegevoegde waarde (opbrengsten plus voorraadmutatie minus materiaalkosten) met EUR 47,1 miljoen echter EUR 1,7 miljoen hoger dan over de overeenkomstige periode 2007. Na aftrek van EUR 1,0 miljoen aan hogere salariskosten en sociale lasten en bijtelling van EUR 0,3 miljoen aan lagere uitbesteding en overige externe kosten, EUR 0,1 miljoen aan lagere afschrijvingen en EUR 0,4 miljoen aan de hogere activering van zelfvervaardigde vaste activa restte een winst welke EUR 1,5 miljoen hoger was dan over het 1^e halfjaar 2007. Hierop kwam echter nog in mindering de eenmalige afboeking van de geactiveerde ontwikkelingskosten van EUR 2,0 miljoen, waarna een EUR 0,5 miljoen lagere bedrijfswinst (EUR 8,2 miljoen tegenover EUR 8,7 miljoen over de vergelijkende periode 2007) resteerde.

De financieringslasten waren iets lager dan vorig jaar omdat de hogere rentetarieven gecompenseerd werden door een lagere financieringsbehoefte. Na bijtelling van bijna EUR 0,2 miljoen aan lagere belastingen kwam de winst over het 1^e halfjaar 2008 op EUR 6,0 miljoen, EUR 0,3 miljoen lager dan over de overeenkomstige periode 2007 (EUR 6,3 miljoen). De winst na belastingen bedroeg 8,4% van de omzet (2007: 8,7%).

De cashflow (incl. de extra afschrijving op de geactiveerde ontwikkelingskosten) als percentage van de omzet is gestegen van 13,8 over het 1^e halfjaar 2007 naar 16,3 over de verslagperiode. Vooral deze hogere cashflow en een lagere behoefte aan werkkapitaal kwamen tot uitdrukking in een lagere behoefte aan bankkrediet aan het einde van de verslagperiode in vergelijking met vorig jaar. Dit ondanks de uitbetaling van een EUR 1,8 miljoen hoger dividend en EUR 0,9 miljoen aan hogere investeringsuitgaven.

Vooruitzichten

Het tijdig inspelen op en het creëren van nieuwe marktmogelijkheden, veelal op basis van nieuwe technologieën, alsmede groeiende verkoopkracht en continue aandacht voor onderscheidend vermogen vormen de basis voor een gezonde autonome omzet- en winstgroei. Door het sterk projectmatige karakter van opdrachten en het ondernemende karakter van de onderneming kan deze groei op korte termijn wel eens tot positieve of negatieve uitschieters leiden. De onderneming laat echter over een groot aantal jaren een gezonde groei van omzet en winst zien. De directie van Nedap ziet vooralsnog geen ontwikkelingen die de voortgang van deze langetermijngroei zouden kunnen frustreren.

Het halfjaarbericht 2008 doen wij u hierbij toekomen.

Voor nadere informatie:

G.J.M. Ezendam

Controller Nedap N.V.

Tel.: 0544-471120

Website: www.nedap.com

PROFIEL NEDAP

Nedap kenmerkt zich door een op ontwikkeling en ondernemerschap gerichte open, innovatieve en creatieve cultuur.

Het langetermijnbeleid van Nedap is gericht op het creëren van duurzame meerwaarde voor klanten, medewerkers en aandeelhouders. Dat wil zij bereiken door autonome groei van omzet en winst, waarbij diversificatie en vernieuwing, op basis van de expertise die de onderneming heeft, een centrale rol spelen.

Nedap richt zich op het ontwikkelen en leveren van onderscheidende en duurzame

- oplossingen voor automatisering en beheer van bedrijfsprocessen, waarbij herkenning van personen, dieren en goederen veelal een belangrijke rol speelt en

- producten waarbij besturings- en vermogenselektronica een belangrijke rol spelen.

Om te kunnen blijven ondernemen op een wijze die Nedap sterk maakt en gebaseerd op autonome groei, gaat zij uit van een bedrijfswinst van minimaal 10% van de omzet, een rentabiliteit van het eigen vermogen van 15%-20% en een solvabiliteit van ca. 45%.

Nedap werd opgericht in 1929 en is sinds 1947 genoteerd aan de Amsterdamse Effectenbeurs.

Nieuws

N.V. Nederlandsche Apparatenfabriek

Halfjaarbericht 2008
Persbericht 13 juni 2008
Tussentijds bericht mei 2008
Verslag over 2007
Jaarwinst 2007 stijgt met 15% naar 14,3 miljoen Verslag over 2006