VAPRO


Prijzen kunststofproducten omhoog door extreme kostenstijgingen

Niet alleen consumenten voelen de stijgende prijzen van benzine, diesel, energie en levensmiddelen aan den lijve, ook de fabrikanten van rubber-, lijm- en kunststofproducten worden getroffen door veel extra kosten. Naast de stijging van de lonen, kosten van transport en de prijsstijging van elektriciteit en gas, volgen nu nieuwe verhogingen van grondstofprijzen van 20% en hoger.

De rubber-, lijm- en kunststofindustrie wordt hard getroffen door de extreem stijgende prijzen van energie en grondstoffen. In de kostprijs van rubber-, lijm- en kunststofproducten loopt het aandeel van de grondstoffen op tot 70% en meer, terwijl energie ongeveer 3 tot 15% van de kostprijs uitmaakt. De situatie wordt nog verslechterd door het toenemende tekort aan grondstoffen. De tekorten zullen naar verwachting nieuwe prijsstijgingen van grondstoffen tot gevolg hebben in 2008.

In de laatste vijf jaar zijn de meeste grondstoffen in prijs verdubbeld. Het tempo van de huidige prijsstijgingen ligt nog hoger. De snelle opeenvolging én de extreme omvang van de prijsstijgingen kunnen de fabrikanten van rubber-, lijm- en kunststofproducten niet langer opvangen door productiviteitsstijging, innovatie en kostenbesparing. De marges staan al jaren onder grote druk en verwacht wordt dat fabrikanten in de rode cijfers komen.