Gemeente Teylingen

recreatiepark De Watertuinen

Tijdelijk beleid bouwaanvragen recreatiepark De Watertuinen

28 juli 2008

PERSBERICHT 25 juli 2008 - De gemeente Teylingen wil dat het recreatiepark De Watertuinen een recreatiepark blijft. Op dit moment is bekend dat in een aantal gevallen sprake is van permanente bewoning op het park. Dit is in strijd met het daar geldende bestemmingsplan.

De gemeente heeft nu tijdelijk beleid opgesteld voor bouwaanvragen voor recreatiewoningen in De Watertuinen om te voorkomen dat dit kwetsbare gebied zich verder ontwikkelt in de richting van een woonwijk. Dit tijdelijke beleid komt er op neer dat bouwaanvragen van permanente bewoners voorlopig worden afgewezen. Bouwaanvragen van recreanten worden wel in behandeling genomen. De verwachting is dat begin 2009 de gemeente de definitieve beleidsregels voor vrijstellingen van het bestemmingsplan en voor het handhavingsbeleid recreatiepark `De Watertuinen' vaststelt.

Tijdelijk beleid

Het college heeft besloten om totdat het nieuwe beleid vastgesteld wordt volgens een tijdelijk beleid te handelen. Dit beleid komt op het volgende neer:

* bouwaanvragen van mensen die permanent in de Watertuinen wonen, worden afgewezen. Dit omdat permanent wonen in recreatieparken niet is toegestaan en dit om die reden in strijd is met het bestemmingsplan.

* bouwaanvragen van mensen die niet permanent wonen in de Watertuinen, honoreert de gemeente wel. Wel moet de bouwaanvraag passen in het geldende bestemmingsplan en voldoen aan de welstandseisen.

Definitief beleid

De verwachting is dat het definitieve beleid begin 2009 wordt vastgesteld. Niet duidelijk is of de gemeente dan bouwaanvragen van permanente bewoners gaat honoreren.

Het is mogelijk dat het tijdelijke beleid definitief beleid wordt. De gemeente heeft het beleid dat recreatiewoningen niet permanent bewoond mogen worden. Daarnaast wil Teylingen het kwetsbare gebied rondom de Watertuinen beschermen door permanente bewoning niet toe te staan.

Permanente bewoning recreatiepark Watertuinen

Als een aanvrager voor een bouwvergunning ingeschreven staat bij de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA) in de Watertuinen gaat de gemeente er, in het kader van het tijdelijke beleid, vanuit dat er in dat geval sprake is van permanente bewoning.

Uitschrijven uit de GBA voordat een bouwvergunning wordt aangevraagd heeft dus geen zin. Dit kan voor de huidige permanente bewoners zelfs nadelig uitpakken bij het wel of niet krijgen van een gedoogbeschikking voor permanente bewoning. Het college heeft namelijk al eerder besloten dat op recreatie- en kampeerterreinen het permanente wonen dat vóór of op 31 oktober 2003 bestond, onder bepaalde voorwaarden toe te staan. Dit door een tijdelijke ontheffing of tijdelijke gedoogbeschikking. Om in aanmerking te komen voor een ontheffing of een gedoogbeschikking moet wel aan enkele voorwaarden worden voldaan. Deze voorwaarden worden de komende periode opgesteld.

Adres & openingstijden