Unicef



Haïti: kinderrechten worden op grove wijze geschonden Medische hulp voor Palestijnse vluchtelingen in Syrië Waterpompen op zonne-energie in Somaliland Beboeten van ouders werkt niet Kinderen in Myanmar weer naar school


____________________
search

Haïti: kinderrechten worden op grove wijze geschonden

28 juli 2008 - Kinderen in Haïti zijn het slachtoffer van ontvoeringen, moord, seksueel geweld en mensenhandel. Ook hebben ze een actieve rol gespeeld tijdens recente demonstraties tegen de regering, meldt de VN Vredesmissie MINUSTAH.

Een rapport van MINUSTAH (een afkorting voor United Nations Stabilization Mission in Haiti) - dat de periode van januari tot juli van dit jaar beslaat - vermeldt dat geweld tegen kinderen doorgaat, ondanks het feit dat de veiligheidssituatie in Haïti gemiddeld genomen is verbeterd.

Vooral ontvoeringen komen veel voor. Ruim een op de drie slachtoffers is kind en met name meisjes vormen een favoriet doelwit van ontvoerders. Veel gekidnapte meisjes worden bovendien misbruikt. Ook neemt het aantal kinderen dat door mensenhandelaren naar de Dominicaanse Republiek wordt gesmokkeld schrikbarend toe. Hier moeten ze werken of belanden ze in de seksindustrie.

Begin april werden gewelddadige demonstraties tegen de toenmalige premier van Haïti gehouden en volgens MINUSTAH namen veel kinderen actief aan de demonstraties deel. Ze blokkeerden wegen, plunderden winkels en probeerden het presidentiële paleis binnen te komen. Andere minderjarigen waren betrokken bij ontvoeringen en verkrachtingen.

Hoewel de rechtspraak voor minderjarigen in Haïti is verbeterd, zit nog een groot aantal kinderen langdurig in voorarrest. Vaak moeten ze hun cel met volwassenen delen. De periode dat kinderen gemiddeld in voorarrest zitten bedraagt tegenwoordig ruim 22 maanden.

Bron: UN News Centre