Gemeente Anna Paulowna


Wmo soap afl. 13: Opnieuw tijd voor een terugblik

U heeft in de afgelopen maanden twaalf afleveringen voorgeschoteld gekregen van de verhalenserie rondom de familie de Vries. Deze week zetten voor u op een rij welke onderwerpen, waarvoor de gemeente met de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning verantwoordelijk is geworden, de revue gepasseerd zijn.

De leefbaarheid vergroten De gemeente zorgt voor aantrekkelijke plekken in dorpen, wijken en buurten en voor plaatsen waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Wanneer mensen in goede tijden contact hebben, zullen ze elkaar in slechte tijden eerder helpen. Dit heet ook wel de zorgzame samenleving. Een voorbeeld hiervan heeft u kunnen lezen in aflevering 8, waarin opa Karel zijn collega-opa Jan meesleepte naar het buurthuis.

Jongeren en ouders ondersteunen

Voorkomen dat jongeren op het slechte pad raken en ouders die hulp nodig hebben, ondersteunen bij de opvoeding. Een schoolvoorbeeld heeft u langs zien komen in aflevering 11, waarin Lennard zijn ouders tot wanhoop dreef. Ze vroegen om hulp bij de Wmo-loket.

Informatie en advies geven

Alle inwoners kunnen voor informatie en advies over de hulp en ondersteuning die ze kunnen krijgen terecht bij het Wmo-loket van de gemeente. In bijna iedere aflevering is het Wmo-loket om de hoek komen kijken. Hoe dat loket precies werkt, heeft u gezien in aflevering 10, waarin Dorien peentjes zweette tijdens haar sollicitatie.

Ondersteunen van mantelzorgers en vrijwilligers

Vrijwilligers trainen, mantelzorgers met elkaar in contact brengen, maar ook vervanging regelen als een mantelzorger ziek wordt of er gewoon even uit moet. Het valt allemaal onder dit prestatieveld. Dit onderwerp is een paar keer aan de orde geweest. Dorien is de mantelzorger van Desiré bijvoorbeeld, aflevering 2. Maar ook Dirk wordt door de familie ingeschakeld als vrijwilliger, vooral als het gaat om financiële of administratieve hulp. Mantelzorgers en vrijwilligers zijn er in alle soorten en maten.

Zorgen dat mensen met een beperking mee kunnen doen

Het is belangrijk dat mensen met een lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking mee kunnen doen in de samenleving. Hoe doet een gemeente dat? Bijvoorbeeld door het beter toegankelijk maken van openbare gebouwen. Maar ook een buurtbarbecue of een voetbaltoernooi in de wijk kan deelname bevorderen. Wie weet komt dit onderwerp in één van de volgende afleveringen aan bod.

Voorzieningen voor mensen met een beperking

Bij dit prestatieveld gaat het over het aanpassen van een woning, het zorgen voor vervoer, een rolstoel of huishoudelijke hulp. Vooral de opas zijn hierbij als voorbeeld gebruikt. In beide huishoudens verscheen Tooske op het toneel (afleveringen 3 en 7). Maar ook de avonturen van opa Jan en zijn scootmobiel staan wellicht nog op uw netvlies (aflevering 4)

Opvang voor mensen met problemen

De gemeente moet zorgen dat er opvang is voor mensen die door problemen tijdelijk niet meer thuis kunnen wonen. Het gaat dan bijvoorbeeld over een opvanghuis voor vrouwen die te maken hebben met huiselijk geweld. Dit onderwerp is aangestipt in aflevering 9, waarin oma Karla tijdelijk opgenomen is in een verpleegtehuis voor onderzoek.

Openbare geestelijke gezondheidszorg

De Wmo vraagt van de gemeente om in de gaten te houden wanneer kwetsbare mensen of mensen met een psychische beperking in de problemen dreigen te komen. De gemeente mag zelf bepalen hoe dit georganiseerd wordt. Een voorbeeld is een meldpunt waar buurtbewoners terecht kunnen om aan de bel te trekken of een buurtbus die gratis koffie rondbrengt. \

Zorg voor mensen met een verslaving

Zorgen voor hulp, opvang en begeleiding. Dat is de taak van de gemeente als het gaat om mensen met een verslaving. In aflevering 12 is dat het geval bij Lennard, die verslaafd is aan gespikkelde pilletjes.

Praktische informatie

Volgende week leest u meer over een winters initiatief in een buurt. Heeft u een aflevering gemist? Kijk dan op de website van de gemeente. www.annapaulowna.nl. Meer informatie kunt u krijgen bij de medewerksters van het Wmo-Koppunt loket. Het loket is open van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 13.00 uur en woensdag s middags van 13.00 tot 15.00 uur. Telefonisch is het loket ook bereikbaar op deze tijden. Het telefoonnummer is (0223) 53 67 28.

WMO-soapserie: Gedeelde Smart is Halve smart Maatschappelijke ondersteuning en Wet WMO