Raad van State


dinsdag 29 juli 2008
Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Midden-Delfland om een bouwvergunning te verlenen voor een berging aan de Foppenpolder in Maasland. Aanvankelijk had het college de vergunning verleend, maar na bezwaren heeft hij de vergunning alsnog geweigerd, omdat de berging gebouwd is op grond die niet van de eigenaar van de berging is. De eigenaar is het niet met de weigering eens en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zitting gaat ook over de weigering door het college om handhavend op te treden tegen de berging. Twee omwonenden hadden hierom verzocht, omdat de berging zonder bouwvergunning is gebouwd. Het college betwist dit niet, maar vindt de overtreding te gering om daartegen op te treden. De rechtbank in Den Haag verklaarde eerder het beroep van de omwonenden gegrond. Het college en de eigenaar van de berging komen tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep.
Op de zitting wordt ook het hoger beroep van de omwonenden tegen de vrijstelling en de bouwvergunning voor zes vrijstaande woningen aan de Foppenpolder / Kortebuurt in Maasland behandeld. Het college heeft de vrijstelling en de bouwvergunning verleend. Dezelfde twee omwonenden zijn het hier niet mee eens. De rechtbank in Den Haag heeft hen eerder in het gelijk gesteld, omdat het college niet bevoegd was om de vrijstelling te verlenen. Toch heeft de rechtbank bepaald dat de bouw mag doorgaan, omdat hun belangen er niet door worden geschaad. De omwonenden zijn het daar niet mee eens en komen in hoger beroep bij de Raad van State. Tot slot komt ook het voorbereidingsbesluit dat de gemeenteraad van Midden-Delfland heeft genomen om de bouw van de zes woningen mogelijk te maken op zitting aan bod. De omwonenden willen niet dat de woningen er komen. Daarom komen zij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummers 200708914/1, 200800115/1, 200800068/1 en 200800069/1)

10.45 uur

Zitting over de vaststelling door het Instituut Zorglichamen voor Ambtenaren Nederland (IZA) van een schadeloosstelling, die de gemeente Velsen aan hem moet betalen. Het IZA heeft een gemeenschappelijke regeling waaruit de zorgverzekering van ambtenaren worden betaald. Het gaat om de ambtenaren van gemeenten en waterschappen die bij het IZA zijn aangesloten. Ook de gemeente Velsen is hierbij aangesloten en draagt financieel bij aan de gemeenschappelijke regeling. Het Gemeentelijk Woningbedrijf Velsen is geprivatiseerd per 1 januari 1994. Dit betekent dat de zorgverzekering van de werknemers van het woningbedrijf niet meer vergoed worden. De zorgverzekering van de gepensioneerden van dit bedrijf wordt nog wel uit de gemeenschappelijke regeling betaald. Het IZA vindt dat de gemeente Velsen aan haar een schadeloosstelling moet betalen, omdat de gepensioneerden wel betaald worden, maar de gemeente Velsen voor hen geen financiële bijdrage meer hoeft te betalen. De gemeente is het hier niet mee eens en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200707789/1)

11.30 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant heeft verleend aan Essent Energie Productie voor een energiecentrale aan de Centraleweg in Geertruidenberg. Het gaat om de Dongecentrale. In de centrale wordt elektriciteit opgewekt door middel van een gecombineerde gas- en stoomturbine. De Stichting Natuur en Milieu komt tegen de vergunning in beroep. Zij vindt dat de centrale te veel stikstofoxide mag uitstoten. Ook had er volgens de stichting een onderzoek moeten worden uitgevoerd naar de effecten van waterinname ten behoeve van het opwekken van energie op de visstand in de Donge. (zaaknummer 200708813/1)

11.45 uur

Zitting over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Kampen heeft verleend voor de aanleg van een fietspad tussen de Kattewaardweg en de Ramspol in Kampen. Een inwoner van Kampen is het niet met de vrijstelling eens en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200708709/1)

13.15 uur

Zitting over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Hoogezand-Sappemeer heeft verleend aan Lady Butterfly voor het gebruik van een pand aan de Woldweg in Kropswolde als erotische massagesalon. Meerdere omwonenden verzetten zich tegen de komst van de salon. Zij vinden dat het college de vrijstelling niet had mogen verlenen. De rechtbank in Groningen verklaarde een eerder beroep gegrond. Het gemeentebestuur en Lady Butterfly zijn het hier niet mee eens en komen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200709058/1)

13.30 uur

Zitting over de zogenoemde melding die het college van gedeputeerde staten van Overijssel op grond van de Wet milieubeheer heeft aanvaard. Deze melding heeft betrekking op een chemisch bedrijf van BM Vastgoed aan de Langenhorsterweg in Ambt Delden. De melding maakt onder meer het opslaan en verdunnen van stoffen, het bouwen van een loods voor de opslag van machineonderdelen, het verplaatsen van een mengketel en de aanleg van verharding op het buitenterrein mogelijk. Een aantal inwoners van Deldenerbroek vindt dat het college de melding niet had mogen aanvaarden, omdat volgens hen de geluidsbelasting toeneemt. Ook is niet duidelijk welke stoffen mogen worden opgeslagen, aldus de inwoners. (zaaknummer 200706623/1)