Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Lasten onder dwangsom voor overtredingen bouwregels en bestemmingsplan


- persbericht 041, 2008

De heer A. Bueving moet op zijn perceel Woldweg 179b in Kropswolde enkele illegaal gebouwde keten verwijderen. Hij moet ook stoppen met het illegale gebruik van dat perceel en de daarop staande loods. Overleg tussen de gemeente en de heer Bueving heeft geen resultaat gehad. Daarom besloot het college van Burgemeester en Wethouders hem op 24 juli 2008 diverse lasten onder dwangsom op te leggen.

Enkele omwonenden vroegen in april 2006 om handhavend op te treden tegen de heer Bueving. Hij maakte volgens hen gebruik van zijn perceel Woldweg 179b in Kropswolde in strijd met de bestemmingen `bedrijfsdoeleinden (opslag)' en `agrarische doeleinden'.

De gemeente stelde vast dat de heer Bueving deze overtreding pleegde. Voor particulier gebruik, dus niet in de uitoefening van een bedrijf, liggen namelijk in de op het perceel staande loods en daarbuiten op de rest van het perceel veel ongeregelde goederen. Bovendien stonden er enkele keten waarvoor geen bouwvergunning verleend was.

Geen legalisatie

Burgemeester en Wethouders willen niet meewerken aan de legalisatie van het gebruik en de bouw door daarvoor achteraf een ontheffing van het bestemmingsplan en bouwvergunning te verlenen.

Het gemeentelijk beleid is namelijk gericht op handhaving van de huidige bestemmingen voor het perceel Woldweg 179b. In het voorontwerp van het nieuwe bestemmingsplan voor het buitengebied zijn weer dezelfde bestemmingen op het perceel gelegd. De gemeenteraadscommissie Ruimte behandelde dit voorontwerp op 5 september 2006.

Verder menen burgemeester en wethouders dat er in deze zaak geen sprake is van bijzondere omstandigheden op grond waarvan een uitzondering op het beleid moet worden gemaakt.

Handhavend optreden

De heer Bueving heeft meer dan een half jaar de tijd gekregen om vrijwillig de overtredingen ongedaan te maken. Hij heeft dit tot nu toe nog niet gedaan. Daarom dwingen burgemeester en wethouders hem daar nu toe met een aantal lasten onder dwangsom. Samengevat komen de lasten erop neer dat hij voor 24 augustus 2008 de loods en het buitenterrein leeg moet maken en leeg moet houden. Doet hij dit niet dan verbeurt hij vanaf die datum de volgende dwangsommen.


- Voor de illegale bouw en instandhouding voor elke keet EUR 1.500 per week tot een maximum van

EUR 6.000.


- Voor elke gebruiksovertreding EUR 2.000 per week tot een maximum van EUR 20.000.