Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Leidschendam, 28 juli 2008

Winkelcriminaliteit stijgt door inbraakgolf

Voor het eerst in jaren stijgt de schade door winkelcriminaliteit. Dit blijkt uit onderzoek van het Platform Detailhandel Nederland. De schade in 2007 bedraagt in totaal 645 miljoen euro. De stijging wordt veroorzaakt door fors meer schade bij inbraken. Ook dalen de winkeldiefstallen niet meer. Aan preventie geven winkeliers 290 miljoen euro uit (280 miljoen in 2006). Criminaliteit kost winkeliers dus 935 miljoen euro (schade en preventie).

Schade in 2007 (euro)

Jaar

2007

2006

2005

2004

2003

Winkeldiefstallen

270 mln

270 mln

280 mln

290 mln

310 mln

Inbraken en vernielingen

210 mln

200 mln

205 mln

230 mln

240 mln

Interne fraude

165 mln

170 mln

190 mln

200 mln

210 mln

Totaal

645 mln

640 mln

675 mln

720 mln

760 mln

+0,8%

-5,2%

-6,3%

-5,3%

Bron: Platform Detailhandel Nederland

Forse schade door inbraken

De totale schade als gevolg van inbraken stijgt flink. De schade is in 2007 opgelopen tot 210 miljoen euro. Na winkeldiefstallen is dit de grootste schadepost voor winkeliers geworden. Het Platform Detailhandel Nederland verklaart de zorgelijke stijging door de vernielzucht van inbrekers en de grotere buit. Opvallend veel inbraken worden via het dak gepleegd.

Bendes

Het Platform Detailhandel Nederland constateert dat bendes inbrekers zich goed voorbereiden. Vervolgens proberen zij op extreem grove en snelle wijze óf juist in alle stilte hun slag te slaan. Vanwege de goede beveiliging van winkels, kiezen sommige bendes voor een snelle kraak waarbij zij grof geweld gebruiken om door de beveiliging heen te breken. Vaak zijn bendes uit Nederland zo vernielzuchtig. Daarentegen proberen criminele bendes uit Oost-Europa vaak hun misdrijf geruisloos te plegen. De bendes blijken op de hoogte van de beveiligingsprocedures, maken detectie onklaar of omzeilen die. Sander van Golberdinge, Secretaris Winkelcriminaliteit van het Platform Detailhandel Nederland: 'Inbrekers uit Oost-Europa en de Balkan laten zich insluiten gedurende openingstijden om 's nachts te zoeken naar de kluis of populaire artikelen. Weer op klaarlichte dag lopen de inbrekers de winkel uit met de gestolen waar.'

Extra preventie

Vanwege de inbraakgolf ondernemen winkeliers - waar mogelijk - extra preventieve acties. De bevoorrading wordt dagelijks en op onregelmatige tijden uitgevoerd in plaats van wekelijks zodat de potentiële buit kleiner is. Ook zijn extra bouwkundige aanpassingen doorgevoerd. Deze preventieve acties jagen winkeliers op kosten.

Grote zorgen over handhavingstekort

Maar meer acties zijn nodig om de inbraakgolf te bestrijden. Het Platform Detailhandel Nederland pleit voor het opzetten van een permanent politie- en justitieteam dat gespecialiseerd is in bendes inbrekers en andere georganiseerde winkelcriminaliteit. Het Platform Detailhandel heeft extra zorgen over de georganiseerde winkelcriminaliteit, omdat de politie kampt met grote capaciteitsproblemen. Eerdere successen in de strijd tegen winkelcriminaliteit dreigen hierdoor teniet te worden gedaan.

----------
Het Platform Detailhandel Nederland is het samenwerkingsverband van de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland en de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Het Platform vertegenwoordigt alle winkeliers van Nederland.



Ingezonden persbericht