Ingezonden persbericht


Persbericht
Comité Dierennoodhulp hekelt voorgenomen euthanasiebeleid honden van minister Verburg en pleit voor opvoedbewijs hondeneigenaren

In de brief die het Comité Dierennoodhulp (27 juli) gestuurd heeft aan de Vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit waarschuwt het voor het nieuwe beleid dat minister Verburg ten aanzien van agressieve honden wil gaan invoeren. Het Comité vindt het een goede zaak dat de RAD (Regeling Agressieve Dieren, op grond waarvan honden enkel op grond van uiterlijke kenmerken ter dood veroordeeld werden) is afgeschaft. Maar het Comité vreest tegelijk dat met het beoogde nieuwe beleid van de minister wederom een lange periode zal ingaan waarin wellicht nog veel meer onschuldige honden door verkeerd opgesteld beleid zullen worden geëuthanaseerd.

Als het aan de minister ligt worden in de toekomst honden preventief in beslag genomen wanneer ze dreiggedrag vertonen zoals het optrekken van de bovenlip of verstijven van het lichaam. De honden moeten dan een gedragstest ondergaan en worden bij het niet slagen daarvan afgemaakt. Als de minister haar zin krijgt, zijn hond en baas in de toekomst volstrekt overgeleverd aan de willekeur van degene die ze op kan pakken. Comité Dierennoodhulp maakt hier ernstige bezwaren tegen: de minister kan zo bijna iedere hond in Nederland op zeker moment wel in beslag laten nemen. Zelfs de liefste hond kan bovengenoemde gedragingen onder bepaalde omstandigheden als natuurlijk gedrag vertonen.

Het Comité maakt ook ernstige bezwaren tegen de MAG-test die de honden moeten ondergaan omdat deze nooit honderd procent betrouwbaar kan zijn. Angstige en getraumatiseerde honden zijn vrijwel kansloos voor de test. Honden zullen daardoor ter dood veroordeeld gaan worden voor iets wat ze wellicht nooit zouden doen.

De eigenlijke oorzaak: eigenaren die verkeerd met hun hond omgaan, wordt helaas niet aangepakt. Hierdoor zal het aantal bijtincidenten niet afnemen. Bovendien is het doden van de honden volstrekt onnodig. Door het verplicht stellen van een opvoedcursus voor alle nieuwe hondeneigenaren en door een aanlijngebod en een muilkorfplicht samen met gedragstherapie voor agressieve honden verplicht te stellen, eventueel met een gedwongen herplaatsing en een verbod om honden te houden als eigenaren weigeren mee te werken en duidelijk veroorzaker zijn, zal het aantal bijtincidenten zeker fors kunnen afnemen.

De minister wil dat honden die abnormaal agressief gedrag vertonen en honden die dreiggedrag vertonen een MAG-test ondergaan. In de MAG-test wordt de hond in 20 minuten aan zeer veel (beangstigende) prikkels blootgesteld. De kans is groot dat de hond zich aan het einde van de test prikkelbaarder opstelt dan hij in een normale situatie (thuis en op straat) zou doen, omdat hij inmiddels al te sterk gestrest is geraakt. Naast dat de test niet honderd procent betrouwbaar kan zijn, moet de hond ook in die situaties terechtkomen die het gedrag uitlokken.Vooral voor angstige honden kan deze test fataal uitpakken. Terwijl ze vastgebonden staan en geen kant op kunnen, worden ze bijvoorbeeld ingesloten door vreemde mensen, gaat er een vreemd mens een paraplu herhaaldelijk vlak voor hun neus open en dicht doen en wordt er ook nog eens een pop aan een stok tegen ze aangeduwd. De positief voorspellende waarde die aangeeft of een in de test agressief bevonden hond in de toekomst daadwerkelijk zal bijten is slechts 46 %. Dat zal gaan betekenen dat 54 % van de geteste honden onterecht zal worden doodgemaakt.

Waaraan door de minister totaal voorbij wordt gegaan, is dat verkeerd gedrag bijna altijd te veranderen is. Honden kunnen tot op hoge leeftijd nog gedragingen af- en aanleren. De meeste bijtincidenten vinden in huiselijke kring plaats en hebben meer te maken met verkeerde opvoedingsmethoden en het alleen laten van de hond met het kind, dan dat er sprake is van een structureel agressief karakter bij de hond. Om zulke bijtincidenten te voorkomen is het van groot belang deze preventief aan te pakken en dus de aandacht te richten op de mensen die niet weten hoe zij hun honden moeten opvoeden. Een goed voorbeeld hierin is Zwitserland, waar mensen die een hond willen houden, verplicht gesteld zijn om aan een cursus deel te nemen die bestaat uit 5 praktijklessen en 5 theorielessen. Een zeer wijze stap aangezien honden niet vals geboren worden maar agressief gemaakt worden door mensen die er niet mee om weten te gaan.

Het is daarom zeer te betreuren dat in Nederland de oorzaken van de bijtincidenten niet preventief worden aangepakt zoals in Zwitserland. Het aantal bijtincidenten zal daardoor helaas zeker niet afnemen. De hond wordt gedood wat helemaal niet had gehoeven en de baas die bijna altijd de veroorzaker is van het verkeerde gedrag blijft onbestraft en heeft niets geleerd en neemt weer een nieuwe hond. Met alle gevolgen vandien. Logischer lijkt het ons gebruik te maken van de mogelijkheden die er al in de APV staan: een aanlijngebod en de eigenaar zonodig te verplichten de hond te muilkorven op straat. De eigenaar zou daarbij ook verplicht moeten worden gedragstherapie met de hond te volgen. Houdt de eigenaar zich hier niet aan, dan kan de hond van hem afgenomen worden en kan zonodig de eigenaar verboden worden een hond te houden. Wanneer een eigenaar zijn hond gebruikt als wapen, zou hem dat wapen ontnomen moeten worden.

Wil de overheid echt het aantal bijtincidenten verminderen en dit als prioriteit stellen dan zal men hogere eisen moeten gaan stellen aan het houden van een hond. Het verplichten van het volgen van een opvoedcursus voordat of zodra men een hond neemt, waarin men leert hoe men met een hond in de omgeving moet omgaan, kan veel ellende voorkomen. Bovendien kan de eigenaar daarna dan terecht aangesproken worden op fout gedrag en kan de hond zonodig in beslag genomen worden en een andere eigenaar krijgen. Tot op heden is de praktijk zo dat mensen hun gang maar gaan, wat vaak resulteert in het aanleren van verkeerd gedrag door verkeerd met de hond (vaak onbewust en onbedoeld) om te gaan. Om ongelukken tegen te gaan mogen mensen ook pas in een auto rijden als ze hun rijbewijs gehaald hebben. Het lijkt ons niet meer dan logisch om ongelukken te voorkomen dat mensen net als met een auto ook voor een hond een opvoedbewijs moeten halen.

Comité Dierennoodhulp

Informatie: Sandra van de Werd, tel: 06 - 40 70 92 18 (uitsluitend voor de pers en