European Union



RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/08/92

Brussel, 29 juli 2008

12284/1/08 REV 1 (Presse 224)

(OR. fr)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de terechtstelling van 29 personen in de gevangenis van Evin in Iran

De Europese Unie veroordeelt in de krachtigste bewoordingen de gelijktijdige terechtstelling van 29 personen die heeft plaatsgehad in de gevangenis van Evin in Iran op zondag 27 juli 2008.

Zij is van oordeel dat de actie van de Iraanse regering om van die executies een mediavertoning te maken een grove aanslag op de menselijke waardigheid is.

De Europese Unie blijft overtuigd dat de doodstraf niet de hoeksteen kan zijn van een rechtvaardig, doeltreffend strafrechtbeleid: het afschrikkingseffect ervan is nog nooit aangetoond en elke gerechtelijke dwaling is onomkeerbaar.

De Europese Unie is danig verontrust over het feit dat in de afgelopen maanden de doodstraf in Iran vaker is uitgevoerd. Zij spoort de Iraanse autoriteiten aan een einde te maken aan de terdoodveroordelingen en terechtstellingen, een moratorium in te voeren met het oog op de afschaffing van de doodstraf overeenkomstig de resolutie die de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties op 18 december 2007 heeft aangenomen, en de internationale normen inzake de rechten van de mens toe te passen, ten behoeve van alle Iraniërs.

De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Servië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede de Republiek Moldavië, sluiten zich bij deze verklaring aan.

Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.