Ingezonden persbericht


Persbericht

Gastlessen 'Wapen Jezelf Met Woorden' succes in Jeugddetentie

Jeugdinrichting De Hartelborgt sluit deze week lessencyclus af

Noordwijk. Jongeren in de Hartelborgt in Spijkenisse volgen deze hele week de lessencyclus van Wapen Jezelf Met Woorden. Aanstaande vrijdag 1 augustus om 14:00 uur wordt de cyclus van 4 lessen afgesloten met het uitreiken van een lieveheersbeestje tegel aan de leefgroep die het beste heeft samengewerkt tijdens de lessen. Directeur Ben Bijker en de oprichter van de Landelijke StichtingTegenZinloosGeweld (LSTZG), Dhr. Bart Wisbrun reiken de tegel uit.

Na het succes van de gastlessen Wapen jezelf met woorden op de Hartelborgt vorig jaar, vinden er ook dit jaar weer gastlessen plaats. Vorig jaar benaderde de Hartelborgt de LSTZG met de vraag of het bestaande project Wapen Jezelf Met Woorden omgebouwd zou kunnen worden speciaal voor jeugddetentie. Nadat dit met succes is gebeurd, diende ook andere jeugdinrichtingen als Teylingereind zich aan.

De lessencyclus Wapen Jezelf Met Woorden maakt deel uit van het speciale zomerprogramma van de Hartelborgt. Hoofdvraag van de lessencyclus is: Hoe kan je er als jongere zelf voor zorgen dat je rustig blijft als je voelt dat je geïrriteerd raakt of agressief wordt? Vervolgens worden er afspraken gemaakt om ervoor te zorgen dat iedereen zelf bijdraagt aan een veilige en prettige leefomgeving. Binnen, maar uiteraard ook buiten de Hartelborgt.

De lessencyclus voor jeugddetentie bevindt zich nog een pilotfase. Na afloop van de pilot zal het materiaal verder worden ontwikkeld en begin 2009 landelijk worden uitgezet. Financiering van de pilot wordt mogelijk gemaakt door Stichting Kinderpostzegels Nederland en Stichting Boschuysen.

"Een school hoort een veilige leef- en leeromgeving te zijn, voor iedereen. Dus ook voor jongeren die veroordeeld zijn en vastzitten in jeugddetentie en daar naar school gaan" aldus Bart Wisbrun.

Wapen Jezelf Met Woorden
Sinds oktober 2005 verzorgen gastdocenten vanuit de LSTZG gastlessen in het voortgezet onderwijs om het onderwerp zinloos geweld (pesten, agressie, geweld en wapengebruik) bij leerlingen bespreekbaar te maken. Inmiddels zijn er meer dan 800 gastlessen gegeven en is de enkele gastles veranderd naar een lessencyclus van 4 gastlessen. Het resultaat van deze cyclus is dat de leerlingen met elkaar afspraken maken om een sociaal veilige leeromgeving te realiseren. De ervaring leert dat afspraken het best tot stand komen als leerlingen gestimuleerd worden door hun eigen omgeving en niet door regels van bovenaf op te leggen. Voor aanvullende informatie zie www.wapenjezelfmetwoorden.nl

Noot voor de Redactie (