Time : 16:13:58
Date : 29 July 2008
Sender Name: FAVV-AFSCA

MEDEDELING van heT FAVV : Opnieuw opduiken van het blauwtongvirus bij herkauwers in België

29/07/2008

Niet helemaal onverwacht is het blauwtongvirus type 8 - net zoals in de zomers van 2006 en 2007 - terug opgedoken in het land, meer bepaald in Komen in de provincie Henegouwen.

Blauwtong komt uitsluitend voor bij herkauwers (runderen, schapen, geiten....). De ziekte is in geen enkel geval besmettelijk voor de mens of andere diersoorten. Het eten van dierlijke producten (vlees, melk) levert geen gevaar op voor de consument.

De ziekte heeft zich vorig jaar wijd verspreid in onze veestapel. Ze heeft aanleiding gegeven tot een sterk verhoogde sterfte en een groot productieverlies bij schapen en runderen en heeft zo belangrijke economische verliezen voor de veeteeltsector veroorzaakt.

Hoewel het opnieuw opduiken van het virus geen nieuwe maatregelen vergt, wenst het Voedselagentschap nogmaals de aandacht te vestigen op de vaccinatiecampagne die in mei van dit jaar tegen deze ziekte werd gelanceerd.
Vaccinatie is immers het enige efficiënte middel om schapen en runderen tegen blauwtong te beschermen.

De vaccinatiecampagne 2008 voorziet in het verplicht vaccineren van alle schapen en runderen, inbegrepen bizons en buffels, maar uitgezonderd vleeskalveren. Daarbij moeten alle dieren geboren vóór 1 september 2008 gevaccineerd worden vóór 31 december 2008.

Het is belangrijk om weten dat een dier pas optimaal beschermd is, indien het op een correcte en volledige manier gevaccineerd werd. Voor een schaap volstaat daarbij één enkele injectie. Bij een rund moeten evenwel 2 doses toegediend worden met 3 tot 4 weken tussentijd.

In dit geval betrof het een dier dat slechts de eerste dosis had gekregen.
Hoogstwaarschijnlijk werd het dier besmet kort voor of na de eerste inenting.
De dieren moeten zo vroeg mogelijk gevaccineerd worden - best vóór de zomermaanden - zodat ze voldoende tijd krijgen om immuniteit op te bouwen.

Geregistreerde vaccinaties op 29 juli 2008 : 1.322.693

Ons volledig dossier over Blauwtong is terug te vinden op de website van het Voedselagentschap: www.favv.be à bluetongue

contactpersoon voor de pers: Lieve Busschots 0477 59 83 93