Persbericht

Adobe presenteert Photoshop Lightroom 2

Software vereenvoudigt workflows voor digitale fotografie

Amsterdam, 29 juli 2008 ­ Adobe Systems Incorporated (Nasdaq:ADBE) introduceert Adobe® Photoshop® Lightroom® 2, de essentiële toolbox voor fotografen voor het beheren, aanpassen en presenteren van grote hoeveelheden digitale foto's. Met nieuwe uitbreidingen zoals dual-monitor ondersteuning, aanzienlijke verbeteringen in niet-destructieve gelokaliseerde beeldcorrectie en gestroomlijnde zoekmogelijkheden, is Lightroom 2 een onmisbare upgrade voor elke fotograaf. Lightroom 2 is Adobe's eerste applicatie die 64-bit ondersteuning biedt voor Mac OS X 10.5 Macintosh-computers met Intel®-processors en Microsoft® Windows® Vista®-besturingssystemen. Tevens biedt Lightroom 2 verbeterde geheugenprestaties om met grotere afbeeldingen te kunnen werken.

"Een wereldwijde gemeenschap van fotografen heeft waardevolle inzichten en feedback gegeven op het Lightroom 2 publieke Bètaprogramma, wat ons geholpen heeft om een beter product te leveren", zegt Tom Hogarty, senior product manager voor Lightroom en Camera Raw bij Adobe. "Dit heeft ons geholpen om nuttige features te ontwikkelen die het voor onze klanten eenvoudiger dan ooit maken om snel verbeteringen aan te brengen en prachtige foto's te presenteren."

Photoshop Lightroom 2: slimmer, sneller en nauwkeuriger De verbeterde Library-module in Lightroom 2 helpt fotografen om workflows te stroomlijnen en te versnellen. Met de mogelijkheid om afbeeldingen visueel te ordenen op meerdere harddrives, maakt de krachtige Library Filter Bar het voor gebruikers eenvoudig om snel de afbeeldingen te vinden die zij nodig hebben. De Suggested Keywords-feature helpt fotografen bij het toekennen van trefwoorden aan hun foto's door intelligente suggesties te doen, gebaseerd op hun eigen eerdere acties. De nieuwe dual-monitor ondersteuning stelt gebruikers bovendien in staat om hun werkruimte te vergroten. Dit biedt hen flexibiliteit om foto's te bewerken en organiseren met een optimaal gebruik van een extra beeldscherm.

De nieuwe Local Adjustment Brush in de Develop-module biedt fotografen de mogelijkheid specifieke gedeelten van een afbeelding te verfijnen, om nauwkeurig kleur, belichting en tinten aan te passen zonder dat andere gedeelten van de afbeelding worden beïnvloed. De nieuwe Graduated Filter breidt de toolbox in Lightroom verder uit. Deze filter maakt het mogelijk om grotere gebieden alleen of in combinatie te bewerken, door het toepassen van geleidelijk afnemende of toenemende aanpassingseffecten zoals weergave en helderheid. Lightroom 2 helpt fotografen ook om efficiënter te printen, door foto's van verschillende grootte snel op één of meerdere pagina's te rangschikken met flexibele en aanpasbare sjablonen. Hierdoor kan optimaal gebruik worden gemaakt van papier en inkt. Verder bepalen intelligente algoritmes automatisch de optimale scherpte voor scherm of print, om sneller scherpe foto's te produceren. Ontwikkelaars kunnen de Lightroom-workflow verder uitbreiden met Web, Export en Metadata Software Development Kits, beschikbaar op de Adobe Developer Connection via http://www.adobe.com/devnet/ .

Innovatie in raw-technologie
Nieuwe raw-technologie geeft fotografen toegang tot flexibele cameraprofielen. Cameraprofielen vormen het visuele startpunt voor het raw-verwerkingsproces, maar afbeeldingsvoorkeuren verschillen per fotograaf. Om de kans op verrassingen te minimaliseren, levert Adobe standaard cameraprofielen die het beeld zoals fotografen gewend zijn door hun favoriete camera te zien, zo goed mogelijk nabootsen. Daarnaast wordt de mogelijkheid geboden om sterk gepersonaliseerde profielen te creëren, om op die manier tegemoet te komen aan verschillende persoonlijke eisen. Cameraprofielen voor gebruik in Lightroom 2 en Camera Raw 4.5 kunnen direct worden gedownload op Adobe Labs (http://labs.adobe.com). Hier is ook de DNG Profile Editor te vinden, waarmee de gemeenschap zijn eigen profielen kan testen en creëren.

De Adobe Camera Raw 4.5 plug-in en DNG Converter 4.5 zijn nu ook beschikbaar op Adobe.com en ondersteunen meer dan 190 cameramodellen, inclusief de Olympus E 420 en E 520.

"Eén van de belangrijkste redenen voor de populariteit van Lightroom onder serieuze fotografen is dat Adobe het gebouwd heeft met de input van een erg mondige gebruikersgemeenschap", zegt Scott Kelby, president van de National Association of Photoshop Professionals (NAPP). "Adobe luistert echt naar de uitdagingen waarmee fotografen vandaag de dag geconfronteerd worden en heeft een complete oplossing gebouwd die niet alleen aan de behoeften van fotografen voldoet, het voelt ook echt alsof het speciaal voor ons gemaakt is. De verbeteringen in Lightroom 2, gecombineerd met de kracht van Photoshop, geven fotografen de ultieme vrijheid om snel professionele afbeeldingen te produceren."

Prijs en beschikbaarheid
Adobe Photoshop Lightroom 2 is nu verkrijgbaar via de Adobe Store op www.adobe.nl/store in het Engels, Frans en Duits. De Japanse versie verschijnt binnenkort. De adviesverkoopprijs is 299 euro voor nieuwe gebruikers en 119 euro voor de upgrade voor geregistreerde Lightroom-gebruikers. Aanbevolen systeemeisen zijn: Macintosh OS X 10.4, 10.5 1 GHz PowerPC G4 of G5 of Intel®-gebaseerde processor, of Microsoft Windows® XP SP2 of Windows Vista Home Premium, Business, Ultimate of Enterprise, Intel Pentium 4® processor, 1 GB RAM en een schermresolutie van 1024x768. Aanvullende informatie over productkenmerken, upgrade-voorwaarden, prijzen en taalversies is verkrijgbaar op www.adobe.nl/products/photoshoplightroom .