Ingezonden persbericht


PERSBERICHT



OLympische Medaillespiegel voedt vaderlandse trots

Rijswijk, 29 juli 2008 - Erica Terpstra (voorzitter van NOC*NSF) en Olympisch zwemkampioene Inge de Bruijn hebben vandaag samen met Harrie Linders, algemeen directeur van De Lotto de grootste medaillespiegel van Nederland onthuld. De medaillespiegel siert het Lotto gebouw bij Rijswijk langs de A13 en houdt tijdens de Olympische Spelen bij hoeveel medailles het Nederlands Olympisch Team wint in Beijing.

Na de officiële onthulling van het gigantische doek presenteerde De Lotto, al 45 jaar nauw verbonden met sport, de resultaten van hun onderzoek onder het Nederlands publiek naar de beleving en waardering van topsport. Daaruit blijkt dat bijna de helft (47,5%) van de Nederlanders verwacht dat ons land de prestaties uit 2004 (4 gouden, 9 zilveren en 9 bronzen medailles) zal evenaren. Eén op de vijf verwacht dat we beter gaan presteren. Inge de Bruijn zei tijdens de onthulling zeker weer de Olympische kriebels te voelen en verwacht wel dat haar records gaan sneuvelen. 'Dat is niet erg, maar ik hoop natuurlijk wel dat Nederlandse zwemmers straks op dat podium staan' aldus de meest succesvolle Nederlandse sporter ooit met drie wereldrecords tijdens de Olympische Spelen in Sydney in 2000.

Saamhorigheid
We worden ook trotser op ons eigen land als Nederlandse sporters successen behalen, dat zegt zo'n 70% van de Nederlanders. Daarnaast vindt bijna 47% dat er nu niet voldoende wordt geïnvesteerd in jong sporttalent. Ruim 30% isvan mening dat talent vanzelf komt bovendrijven. NOC*NSF voorzitter Erica Terpstra benadrukte nogmaals het belang te blijven investeren in de ontwikkeling van jong sporttalent: 'en daaraan levert De Lotto een essentiële bijdrage.' Nederlanders zien zichzelf als echte sportliefhebbers. Maar liefst 80% geeft zichzelf dat predikaat, waarvan ruim 30% zich een uitgesproken sportliefhebber noemt. De helft van ons land besteedt wekelijks 1 tot 5 uur aan sport en één op de vijf meer dan vijf uur per week waarbij ook het kijken naar sport en sportnieuws is meegerekend.

Opvallend in het Lotto onderzoek is dat maar liefst 83% van de Nederlanders vindt dat sportsuccessen een positief effect hebben op de saamhorigheid in onze maatschappij.

Beperkingen
Er is een duidelijk verschil in de waardering voor prestaties van Olympische en Paralympische sporters. Bijna 40% vindt dat de prestaties van gehandicapte sporters meer gewaardeerd moeten worden vanwege hun beperkingen. Ruim de helft (53%) heeft voor beide sporters evenveel ontzag. Hoe ouder de ondervraagde, hoe sterker dat wordt gevoeld: boven de 60 jaar loopt de waardering voor Paralympische prestaties op van 33 naar 50%.

De Lotto vroeg het Nederlands publiek ook naar hun inzicht of Olympische records steeds opnieuw kunnen worden verbroken: 42% denkt dat dit afhangt van de ontwikkelingen van sportkleding, materialen en de ondergrond waarop gesport wordt. Bijna 10% denkt dat de sporter zelf nog wel beter kan presteren door meer discipline en een goed dieet. Ruim 48% denkt dat er grenzen zijn aan het menselijk kunnen. Die mening is ook bioloog Midas Dekkers toegedaan die in zijn boek 'Lichamelijke oefening' schreef over de homo adidas: 'De kennis over training, stadionbouw, stroomlijn en kleding neemt elke generatie toe, maar het aantal spiervezels en gewrichten per mens blijft gelijk. Natuurlijk is de één beter bedeeld dan de ander, maar als je over steeds grotere reuzen moet zien heen te springen - records worden immers steeds weer aangescherpt - is de triomf des te groter als het lukt.'

Beloning
Ook over de beloning van topsporters lopen meningen uiteen. Ruim 35% van de ondervraagden denkt dat Nederlandse topsporters rijkelijk beloond worden voor hun opofferingen. Laag opgeleiden denken dit veel vaker (44,6%) dan hoog opgeleiden (27%). Deze ondervraagden verwachten dat topsporters twee keer modaal of meer verdienen, terwijl het merendeel van hen - uitgezonderd in de sporten voetbal, tennis, schaatsen en wielrennen - een inkomen rond het minimumloon heeft. Daarbij komt dat topsport een fulltime bezigheid is geworden waar men geen volwaardig beroep naast kan uitoefenen.

Klik hier voor de onderzoeksresultaten.


- Einde persbericht -

Over De Lotto
De Lotto is, na de overheid, de grootste financier van sport in Nederland. Met Lotto, Krasloten en Toto heeft de kansspelorganisatie sinds 1961 ruim ¤1,2 miljard afgedragen aan de sport. Dankzij De Lotto kunnen veel sportclubs hun hoofd boven water houden. Of het nu gaat om het ontwikkelen van talent in de topsport of bij de plaatselijke sportvereniging. De Lotto maakt sport voor iedereen toegankelijk. Niet alleen de sport krijgt een belangrijke financiële injectie, maar ook goede doelen op het gebied van cultuur, maatschappelijk welzijn en volksgezondheid, zoals het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Oranjefonds en het Astmafonds.

Achtergrondinformatie en voor meer informatie over het Lotto- onderzoek:

Winkelman en Van Hessen
Anne van Raaijen
Telefoon070 416 16 16
Mobiel06 27 331 512
E-mailavanraaijen@winkelmanenvanhessen.nl