"Situatie Polen in Nederland: moderne slavernij"

Wethouders Rotterdam en Den Haag luiden noodklok

De situatie van veel Polen in Nederland is te vergelijken met moderne slavernij. Dat stellen de Rotterdamse wethouder Hamit Karakus en de Haagse wethouder Marnix Norder in het actualiteitenprogramma EenVandaag. Volgens de wethouders zijn de arbeidsomstandigheden en huisvesting van de Polen ondermaats en voldoen ze niet aan de wettelijke eisen. "Het zijn soms mensonterende toestanden", aldus Norder. Mensen zijn niet of nauwelijks verzekerd, de slaapplekken zijn in veel gevallen illegaal, te duur en ondermaats, aldus de bezorgde wethouders.

Volgens de twee wethouders worden Polen op grote schaal uitgebuit door louche uitzendbureaus. Ze hebben wurgcontracten met bepaalde bureaus, waardoor ze er volledig afhankelijk zijn, zowel qua werk als voor huisvesting.

Uitzendbureaus verdienen veel geld met het bieden van onderdak aan Polen. Oude huizen worden voor weinig geld gehuurd en per slaapplek doorverhuurd . Een medewerker van het Rotterdamse gemeentelijke Interventieteam, dat de huisvesting van Polen controleert, vertelt: "We zijn wel eens een huis binnengekomen, waar twaalf Polen woonden. Het huis was geschikt voor maximaal vier mensen. Die Polen betaalden per maand 300 euro, terwijl het huis voor niet meer dan 1.000 euro werd gehuurd. Alleen aan dat huis hield zo'n uitzendbureau ruim 3.000 euro over. Dan moeten die mensen ook nog zes dagen per week werken voor 5 euro."

Vakbond FNV Bouw stelt in de uitzending dat de Polen niet met hun problemen naar buiten durven te komen. "Er wordt zelfs met geweld gedreigd", aldus vice-voorzitter John Kerstens van de bond in EénVandaag. Contact met de vakbond wordt niet op prijs gesteld. Kerstens: "Wij sturen onze brieven tegenwoordig in witte enveloppen."

Uitzending dinsdag 29 juli 2008 om 18.18 uur op Nederland 1


Noot voor de redactie:
Voor meer info (