Historisch tankstation maakt plaats voor de Randweg


Eén van de oudste tankstations in Nederland krijgt nieuwe bestemming

'S-HERTOGENBOSCH, 20080721 -- Op 29 en 30 juli a.s. wordt het historische tankstation aan de Vughterweg in 's-Hertogenbosch van zijn fundament getild en horizontaal verplaatst. Het Rijksmonument wordt zo'n vijftig meter verderop weer opgebouwd en gerestaureerd. Het uit 1933 daterende tankstation moet wijken voor de aanleg van de Randweg `s-Hertogenbosch-Vught. Verplaatsing en restauratie worden uitgevoerd in opdracht van de gemeente `s-Hertogenbosch met medefinanciering van het Rijk en de Provincie Noord-Brabant.

Om de werkzaamheden aan de Randweg te kunnen realiseren wordt al enkele maanden hard gewerkt aan de verplaatsing van het voor velen bekende bouwwerk op de grens tussen 's-Hertogenbosch en Vught-Noord. Op 30 juli wordt het gebouw vanaf 10.00 uur 's morgens op een speciale transportwagen naar de nieuwe locatie gereden. Daar wordt het geplaatst op de al aangebrachte nieuwe kelder. Het monument krijgt na de restauratie een bestemming als kantoorlocatie.

Tank station met bovenwoning
Het tankstation is in 1933 door de Bossche architect A. Meijlink ontworpen en is uniek in Nederland omdat het één van de weinige stations is met een bovenwoning voor de beheerder van het station. De gemeente 's-Hertogenbosch heeft architect Michiel Oort van de Werkplaats voor Architectuur Utrecht een renovatieplan laten maken zodat het gebouw weer in oude staat wordt hersteld. Bouwvergunning is inmiddels verleend.

Aanleg Randweg
In april 2008 is begonnen met de aanleg van de Randweg 's-Hertogenbosch-Vught. De Randweg wordt de nieuwe verbindingsweg tussen de A59 (Waalwijk) en de A2 (Vught)) aan de zuidwest kant van 's-Hertogenbosch. Deze weg moet een oplossing gaan bieden voor een aantal knellende verkeersproblemen in 's-Hertogenbosch en Vught. Het totale project, Randweg, twee spoortunnels en viaducten, en de verlegging van de rivier de Dommel, moet gereed zijn in 2011.





Gemeente 's-Hertogenbosch