Belgische archeologen op Kreta


Walen en Vlamingen eensgezind aan de slag

HOME PAGINA, 20080729 -- Terwijl Waalse en Vlaamse politici ruzie maken, graven franstalige, nederlandstalige en duitstalige archeologen uit België op het Griekse eiland Kreta, onbezoldigd én in de beste verstandhouding.

SArPedon, wat staat voor Sissi Archeologisch Project, staat onder de leiding van professor Jan Driessen van de Université Catholique de Louvain, bijgestaan door professor Ilse Schoep van de Katholieke Universiteit Leuven. Het is de allereerste opgraving op Kreta die volledig door een Belgisch team wordt uitgevoerd. Een team van bijna 50 mensen werkt van zes tot zes onder een bloedhete zon op een heuvel ten oosten van het dorp Sissi, op 40 km van de hoofdstad Heraklion.

Naast Belgen in de drie landstalen werken zes nationaliteiten mee. Het zijn vooral archeologen maar ook antropologen, geologen, restaurateurs en een ploeg Kretenzers. Professor Driessen, Vlaming en departementshoofd van de afdeling archeologie van de U.C.Louvain in Louvain-la-Neuve, is er sinds 2007 op zoek naar sporen van de Minoïsche beschaving (2500-1500 v.C) in reeds gesitueerde opslagruimtes, ateliers, woonhuizen en necropool. De start is hoopgevend: de eerste skeletten en potscherven zijn al gerecupereerd en gedateerd.

Voor meer info: www.sarpedon.be.





Ingezonden persbericht