Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

Faculteit Bètawetenschappen

29 juli 2008

Twee contrastmiddelen in één voor medische diagnostiek

Scheikundigen van de Universiteit Utrecht hebben een contrastmiddel ontwikkeld dat zowel te zien is in een MRI-scanner als met een fluorescentiemicroscoop. Het contrastmiddel bestaat uit een soort magnetische nanolampjes die verschillende toepassingen kunnen hebben in de diagnose van ziektes. De onderzoekers publiceerden hun bevindingen onlangs in het wetenschappelijke tijdschrift Nano Letters.

Om duidelijkere beelden te krijgen met een MRI-scanner of met een fluorescentiemicroscoop wordt een contrastmiddel gebruikt. Door een speciale bewerking van zogenaamde quantum dots is het mogelijk om een multifunctioneel contrastmiddel te maken dat zowel met een MRI-scanner als met een fluorescentiemicroscoop te zien is.

Contrastbolletjes

De quantum dots, bolletjes met een afmeting van slechts een paar nanometer, zenden licht uit dat goed te zien is met een fluorescentiemicroscoop. Masterstudent Matti van Schooneveld en promovendus Rolf Koole omhulden deze 'nanolampjes' in hun onderzoek met glas. Door hier magnetische deeltjes aan toe te voegen en moleculen aan vast te maken, ontwikkelden de onderzoekers contrastbolletjes die niet alleen licht uitzenden maar ook te detecteren zijn met een MRI-scanner. De eerste succesvolle tests met de deeltjes zijn al gedaan. Dit is de eerste keer dat nanodeeltjes op basis van glas lang genoeg in de bloedbaan circuleren om als diagnostisch materiaal gebruikt te kunnen worden. Het onderzoek werd uitgevoerd onder leiding van dr. Willem Mulder (Mount Sinai School of Medicine, New York) en prof.dr. Andries Meijerink (Universiteit Utrecht).

Randen van een tumor

Dit soort multifunctionele contrastmiddelen kunnen in de toekomst mogelijk worden toegepast bij het verwijderen van een hersentumor. Door een dergelijk middel aan een tumor te laten hechten kan eerst met de MRI-scanner de locatie van de tumor worden bepaald voor de operatie begint. Hierna zijn tijdens het daadwerkelijke opereren de randen van de tumor heel precies te zien, doordat het contrastmiddel dan oplicht. Zo kan de chirurg de tumor weghalen terwijl de rest van de hersenen intact blijft.

Figuurbijschrift

Het contrastmiddel bestaat uit nanolampjes omhuld met glas.

Meer informatie

Roy Keeris, persvoorlichter Universiteit Utrecht, (030) 253 2411, r.b.keeris@uu.nl.