Stad Brussel


Zeven miljoen meer voor het Plan 1000 Woningen

De Stad Brussel is overgegaan tot de openbare verkoop van het terrein gelegen op de hoek van de Uruguaylaan en de Woudlaan voor een bedrag van 7 miljoen. Deze som zal rechtstreeks besteed worden aan de ontwikkeling van woningen.

De groei van het aantal woningen is één van de voornaamste prioriteiten van het College van Burgemeester en Schepenen. Om daarin te slagen heeft het College een zeer ambitieus plan opgezet. Dit plan voorziet de bouw van duizend nieuwe openbare woningen op het grondgebied van de Stad tegen 2012, waarvan 630 door de Grondregie. Om echter een dynamische vastgoedpolitiek na deze legislatuur te kunnen voortzetten, dient er over gewaakt te worden dat het Plan 1000 Woningen het financiële evenwicht van de Grondregie niet in gevaar brengt.

Op het vereiste bedrag van 120.000.000 (met name het gemiddelde van 1400/m² per bewoonbare oppervlakte), en met behoud van de huidige tariefpolitiek, is de Grondregie in staat om een lening van 87.000.000 aan te gaan, waarvan de terugbetaling door de huurprijzen gegarandeerd wordt. Subsidies (energie premies, wijkcontracten, KCML) voor een bedrag van 5.000.000 komen bovenop dit bedrag.

Het College moet nog 28.000.000 vinden om zijn driedubbel objectief te verwezenlijken, namelijk:

* de ontwikkeling van 1000 extra woningen
* huurprijzen beneden de marktprijs

* met behoud van het financiële evenwicht van de operatie

De openbare verkoop van het terrein gelegen op de hoek van de Ururuaylaan en de Woudlaan (benoemd Uruguay en met een oppervlakte van 97a 75ca) beantwoordt aan deze logica. Ze werd onlangs verwezenlijkt en heeft een winst van zeven miljoen opgeleverd. Het resultaat van deze ontvangst zal dienen om de projecten te financieren in het kader van de 1000 woningen met prioriteit van de huisvesting voorzien op de hoek van de Simonsstraat en de Antwerpsesteenweg (Noordwijk).

De koper van de grond is aan verschillende verplichtingen gebonden:
* de stedenbouwkundige vergunning moet binnen een termijn van 12 maanden na de definitieve aanbesteding ingediend worden;
* de stedenbouwkundige vergunning moet afgeleverd worden binnen een termijn van 24 maanden na de indiening van het dossier;
* het gebouw dient voltooid te zijn binnen de drie jaar volgend op het verkrijgen van de stedenbouwkundige vergunning.

De transactie is een groter succes dankzij de openbare verkoop die een volledige transparantie waarborgt.

Terwijl de Uruguay het woud verlaat, wordt de financiële uitvoerbaarheid van het Plan 1000 Woningen steeds verder geconsolideerd.