Platform Biologica


Nieuwe Europese regelgeving goedgekeurd maar niet af 29 juli 2008

Vanaf 2009 moet de Europese biologische sector met een nieuwe set regels werken, zoals het er nu uitziet. Op 2 juli 2008 keurden de lidstaten van de Europese Unie de uitvoeringsregels voor de nieuwe verordening voor biologische productie goed. Men verwacht dat de teksten begin oktober officieel worden gepubliceerd, waarmee de regels per 2009 ingaan. Veel is herschreven, maar grote wijzigingen zijn er niet. Biologica verwacht dat de echte impact zichtbaar wordt als certificeerders, biologische telers en verwerkers met de nieuwe teksten gaan werken.

Biologica acht de groot dat de regels de komende jaren nog veranderen; de Europese Commissie heeft namelijk beloofd belangrijke inhoudelijke themas zoals regels voor pluimvee en kastuinbouw nog te bespreken.

Totstandkoming nieuwe verordening
De Europese Commissie besloot eind 2005 de bestaande verordening voor biologische productie te herzien. Deze verordening bepaalt vanaf 1991 welk voedsel je in de EU van het label biologisch mag voorzien en ze was volgens de Commissie, na 16 jaar en talloze aanpassingen, aan een algehele revisie toe. In december 2006 werd de Raad van Europese Landbouwministers het eens over een nieuwe verordening. Op 2 Juli 2008 zijn de uitvoeringsregels goedgekeurd door de gezamenlijke lidstaten.

Weinig wijzigingen, regels wel beter te volgen
De regels voor plantenteelt, dierhouderij en verwerking staan nu zo gerangschikt dat ze te volgen zijn. Dat was in de oude verordening lastig geworden. Aan die vernieuwing heeft de Commissie veel energie besteed. Weinig inhoudelijke wijzigingen van lidstaten, van de Commissie zelf en van de biologische sector hebben de eindstreep gehaald. Hiervoor zijn veel oorzaken aan te wijzen. De landbouwpraktijk verschilt aanzienlijk tussen lidstaten, de biologische landbouw is in een andere ontwikkelingsfase in oude en nieuwe lidstaten, de verordening bevat regels voor dierlijke productie, voor plantaardige productie en voor verwerking en is dus heel complex en vanuit de Commissie was maar beperkte menskracht beschikbaar.

Verdoofd castreren pas vanaf 2012 verplicht
Biologica heeft namens de Nederlandse biologische sector inbreng geleverd. Een startbijeenkomst met de biologische sector begin 2006 en regelmatige raadpleging in sectorwerkgroepen leverden standpunten en informatie op, waarmee het ministerie van LNV en de IFOAM EU Groep in Brussel konden optreden. Er zijn enkele tastbare veranderingen. Verdoofd castreren van biologische biggen wordt Europees verplicht; helaas pas vanaf 2012, terwijl in Nederland biologische varkenshouders hun biggen al verdoofd castreren. De overgangsperiode voor het aanbinden van vee in oude stallen is verlengd naar 2013. De ingrediëntenberekening wordt verbeterd en biologische diervoeders gelabeld.

Nederlandse belangen verdedigd
Door stevige onderhandeling is voorkomen dat bestaande biologische bedrijven in Nederland ernstig in de problemen zouden komen. Zo werd een voorstel gelanceerd dat een biologische veehouder al zijn mest op het eigen bedrijf moest afzetten. Voor Nederland, waar specialisatie ook in de biologische sector gemeengoed is, zou zon regel tot grote problemen leiden. Dankzij lobby is de regel omgebogen. Nu kan de afzet van biologische mest die een veehouder niet op zijn eigen bedrijf kwijt kan, via een schriftelijke samenwerkingsovereenkomst met andere biologische bedrijven worden afgezet.

Nog vast te stellen implementatieregels voor o.a. wijn Niet alle implementatieregels zijn overigens al goedgekeurd. De Commissie had zon haast om voor 2009 een nieuwe verordening te hebben, dat ze het komend halfjaar nog regels voor bereiding van wijn, voor import, en producten van aquacultuur moet vaststellen. Hetzelfde geldt voor de productieregels voor biologische gist. En voor het verplicht gebruik van het nieuwe Europese logo voor biologische producten is een overgangsregeling ontworpen.

Grote themas zoals kastuinbouw: komende twee jaar De grootste winst voor de Nederlandse biologische sector moet nog verzilverd worden. De Commissie heeft toegezegd dat ze belangrijke, maar niet onderhandelde onderwerpen nog zal behandelen. Op die wensenlijst staan: richtsnoeren voor controles, regels voor pluimvee, verwerking van veevoeder en voedingsmiddelen, voederetikettering en mineralen, plantaardige productie en tuinbouw in kassen. Het is de verwachting van het ministerie van LNV dat deze onderwerpen binnen twee jaar op de agenda van de Commissie komen. Dit geeft de Nederlandse biologische sector een gouden kans om bijvoorbeeld haar regels voor het opfokken van biologische kippen op Europees niveau te introduceren en duidelijke spelregels voor de glastuinbouw af te spreken. Biologica zal dan ook tijdig in overleg met de sector standpunten formuleren.

Informatiebijeenkomsten
Biologica organiseert samen met de VBP en Skal een informatiebijeenkomst over de nieuwe verordening. De voorlopige datum is vastgesteld op donderdag 4 december 2008. Daarnaast zal op de Biovak 2009 aandacht worden besteed aan de nieuwe verordening. De IFOAM EU groep werkt momenteel aan een dossier over de verordening, dat op de Biofach 2009 in Neurenberg gepresenteerd wordt.

Meer info
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marian Blom: blom@biologica.nl.