Persberichten stad Utrecht, 10.50 uur

Utrecht, 29-07-2008

Autokraker met verhaal

DE MEERN Een betrapte autokraker hing in de vroege ochtend van dinsdag 29 juli een zielig verhaal op.

Rond 04.35 uur hoorde een bewoner van de Marketentsterlaan dat een auto met draaiende motor in de straat stond. De auto sloeg meerdere malen af, maar werd elke keer weer gestart. Toen de bewoner uit het raam keek, zag hij dat een man aan het proberen was een bestelbus open te breken. Hij liep direct naar buiten en hoorde dat de motor van de auto weer afsloeg. Hij zag dat de autokraker vanaf de bestelbus naar zijn auto liep, die weer startte en terugliep naar de bestelbus. De bewoner sprak de autokraker aan. Die werd direct emotioneel en verklaarde dat een familielid van hem kanker had en hij daarom wel autokraken moest plegen. De verdachte liep vervolgens weg, stapte in zijn auto en reed weg. Hij bleek vroegtijdig door de bewoner te zijn gestoord en had nog geen kans gezien de bestelbus open te breken. Wel was de bus licht beschadigd.

De verdachte was een licht getinte man, 20 -25 jaar, 1.90 meter, slank postuur, rond gezicht, donkere broek en zwarte nylon heupjas. Hij reed in een donkerkleurige Volkswagen Golf.

Aan getuigen van de autokraak of mensen die menen de verdachte te (her-)kennen, mogelijk in combinatie met de donkere slecht stationair lopende Volkswagen Golf, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Utrecht west op telefoonnummer 0900-8844.

Honderden bekeuringen

UTRECHT De politie heeft op maandag 28 juli op meerdere plaatsen op snelheid gecontroleerd. Honderden bestuurders negeerden de maximumsnelheid van 50 km/u.

Van 13.00 uur tot 14.30 werd op de Maliebaan gecontroleerd. In anderhalf uur tijd werd de snelheid van 209 voertuigen vastgelegd, 19 bestuurders reden te hard. De topper reed bijna het dubbele van de maximumsnelheid: 98 km/u.

Op de Laan van Maarschalkerweerd werd tussen 15.00 uur en 17.30 uur de snelheid van 1382 voertuigen gecontroleerd, 139 bestuurders hielden zich niet aan de maximumsnelheid. De hoogste snelheid was 88 km/u.

Een radar stond van 18.45 uur tot 21.30 uur op de Venuslaan opgesteld. Hier passeerden 546 voertuigen, 253 bestuurders reden harder dan de toegestane 50 km/u. De topper reed zelfs meer dan het dubbele: 103 km/u.

Overlast dronkenschap

UTRECHT - Aan de Euterpedreef, nabij winkelcentrum Overkapel, werden maandagavond omstreeks 20.00 uur vier mannen bekeurd omdat zij alcohol dronken. De mannen variëren in leeftijd van 25 tot 45 jaar en komen allen uit Utrecht. De overtreders moeten een boete van 60 euro betalen.

Op deze locatie is het op last van de gemeente (Algemene Plaatselijke Verordening, artikel 40) verboden alcohol te drinken of aangebroken flessen, blikjes en dergelijke met alcoholhoudende drank bij zich te hebben. Omwonenden en winkeliers ondervinden hiervan overlast.

Alcohol

UTRECHT/DE MEERN Meerdere verkeersdeelnemers bleken in de nacht van maandag 28 op dinsdag 29 juli te veel te hebben gedronken.

DE MEERN - Rond 00.35 uur liep een 27-jarige automobilist uit De Meern op de Meerndijk tegen de lamp. Hij had te veel op en werd aangehouden. Bij de ademanalyse in het politiebureau blies hij 275 ug/l, terwijl 220 ug/l het wettelijke maximum is.

UTRECHT - Rond 01.20 uur werd op de Truus van Lierlaan een 28-jarige automobilist uit Utrecht gecontroleerd. Hij had te veel alcohol achter zijn kiezen en werd aangehouden. Zijn ademanalyse gaf 390 ug/l als resultaat.

DE MEERN Op de Meerndijk werd rond 02.00 uur een 19-jarige automobilist uit Utrecht aan een blaastest onderworpen. Hij had niet alleen een slok te veel op, maar was niet in het bezit van een rijbewijs. Bij de ademanalyse scoorde hij 445 ug/l.

UTRECHT Een 29-jarige bromfietser uit Utrecht werd rond 02.10 uur op de Potterstraat gecontroleerd. Hij praatte met een dubbele tong en de blaastest bevestigde dat hij toch enige drankjes te veel achterover had geslagen. Hij werd aangehouden. Bij de ademanalyse was zijn resultaat 390 ug/l.

Tegen alle verdachten is proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed van alcohol. Zij kregen rijverboden variërend van één tot vier uur. Tegen de 19-jarige automobilist uit Utrecht is ook proces-verbaal opgemaakt omdat hij geen rijbewijs had.

Geen sleutel en op verjaardag cel in

UTRECHT Op maandagavond 28 juli werd een Utrechter aangehouden op een in Maarssen gestolen fiets. Zijn jarige maatje werd aangehouden voor een doodsbedreiging.

Rond 19.50 uur meldde een man aan de politiemeldkamer dat hij op het Jacobskerkhof achter een fietser reed en dat de sleutel van het ringslot van de fiets ontbrak, terwijl het slot wel open stond. De getuige volgde de verdachte op zijn fiets en bleef via zijn telefoon de positie doorgeven. Agenten gingen ter plaatse en zagen op aanwijzen van de getuige de verdachte op de Amsterdamserstraatweg rijden. Zij controleerden de fiets en fietser, een 31-jarige man uit Utrecht. Daarbij bleek dat de fiets in juni van dit jaar in Maarssen was gestolen. De verdachte werd aangehouden en de fiets werd in beslag genomen.

De aangehouden verdachte werd vergezeld door een 24-jarige jarige Utrechter. Hij kon de aanhouding van zijn maatje niet op prijs stellen en bedreigde één van de agenten met de dood. Daarop werd de jarige verdachte aangehouden voor bedreiging en werd ook hij naar het politiebureau overgebracht.

Tegen beide verdachten is proces-verbaal opgemaakt. Zij mochten rond 22.45 uur het politiebureau verlaten.

Inbrekers aangehouden

UTRECHT Twee mannen werden in de vroege ochtend van dinsdag 29 juli aangehouden op verdenking van het plegen van een inbraak.

Rond 03.25 uur hoorde een 49-jarige bewoner van een woning aan het Jansveld dat iemand aan de achterzijde van zijn huis over het dak liep. Toen hij ging kijken wat er aan de hand was, zag hij dat een man op het balkon van de buren stond. Hij riep wat de man daar moest. Die hing een ongeloofwaardig verhaal op en liep vervolgens over de daken weg.

De bewoner liep naar beneden om te kijken waar de verdachte heen ging. Daarbij trof hij in de onder zijn woning gelegen garage niet alleen de eerste verdachte, maar nog een tweede verdachte aan. Hij joeg hen de garage uit en belde de politie.

Agenten hielden de verdachten, mannen van 23 en 25 jaar en afkomstig uit Utrecht, op het Jansveld aan. De verdachten zij naar het politiebureau overgebracht en zijn voor nader onderzoek ingesloten. Op het balkon waar de eerste verdachte was gezien, bleek te zijn geprobeerd een deur open te breken.

Eerste en laatste werkdag

UTRECHT De reclame-uiting van een uitzendbureau het waren twee fantastische dagen werd door een uitzendkracht niet gehaald: hij hield het er noodgedwongen bij één.

In de nacht van maandag op dinsdag had een man nachtdienst bij een bedrijf aan de Proostwetering. Het was voor de 25-jarige uitzendkracht uit Maarssen zijn eerste dag bij het bedrijf. Het viel een beveiliger van het bedrijf op dat de Maarssenaar in de pauze meerdere malen naar zijn auto liep. Kort na de pauze meldde de Maarssenaar zich ziek en ging naar huis. Bij de poort van het bedrijf werd hij door de beveiliging gecontroleerd. Daarbij werden zes I-pods in zijn auto aangetroffen, die hij kennelijk uit een lading in het bedrijf had gestolen.

De politie werd gewaarschuwd en de verdachte werd aangehouden. Hij is naar het politiebureau overgebracht en is ingesloten. De I-pods zijn in beslag genomen.

Gestolen fiets

UTRECHT Een man werd aan het begin van de nacht van maandag 28 op dinsdag 29 juli aangehouden op een gestolen fiets.

Rond 00.05 uur zagen agenten een man op de Oudenoord fietsen met een nieuw uitziende fiets. Het viel hen op dat het originele ringslot ontbrak. Daarom controleerden zij de fiets en fietser, een 33-jarige man uit Utrecht. Het framenummer van de fiets bleek te zijn weggeslepen. Daarop werd de verdachte aangehouden en naar het politiebureau overgebracht. De fiets werd in beslag genomen. Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt.