Waterschap Groot Salland

Overgrote deel West-Overijssel kent geen wateroverlast

Laatste wijziging: 29 juli 2008

Het Waterschap Groot Salland heeft onderzocht hoe vaak watergangen die bij het waterschap in beheer zijn buiten hun oevers treden. Hieruit blijkt dat er in het overgrote deel van het waterschapsgebied geen problemen zijn. Knelpunten doen zich alleen voor in Dalmsholte, de Lierder- en Molenbroekpolder en in het gebied tussen Hasselt, Dalfsen en Nieuwleusen. Voor deze gebieden worden of zijn reeds plannen ontwikkeld om de knelpunten op te lossen.

Groot Salland onderzocht het risico op wateroverlast dat ontstaat na hevige neerslag. Het waterpeil kan dan zo hoog worden dat naastgelegen gronden onder water lopen. Andere soorten overlast, bijvoorbeeld door hoge grondwaterstanden, overbelasting van het riool of het bezwijken van dijken, vallen buiten dit onderzoek.

Computermodellen
Het onderzoek werd uitgevoerd met computermodellen die uitrekenen tot welke hoogte het waterpeil kan stijgen na een regenbui. Hierbij is rekening gehouden met de verwachte klimaatverandering. Er werd gebruik gemaakt van computermodellen, omdat niet op iedere plek in het werkgebied waterstandsmetingen beschikbaar zijn. Daarnaast is het voordeel van modellen dat ook de effectiviteit van maatregelen en verbeteringen kan worden berekend.

Wat opvalt in de onderzoeksresultaten is dat het overgrote deel van het waterschapsgebied (94%) vrijwel nooit wateroverlast ondervindt. De overige 6% heeft wel met wateroverlast te maken. De grootste knelpunten doen zich voor in het gebied tussen Hasselt, Dalfsen en Nieuwleusen (bemalingsgebied van de gemalen Streukelerzijl en Galgerak), het gebied Dalmsholte ten noorden van Lemelerveld en de Lierder- en Molenbroekpolder ten oosten van Heino. Hier kent het waterbeheer wateroverlast in natte perioden. Daarnaast heeft een aantal van deze gebieden ook te kampen met watertekort in droge perioden. Om de knelpunten op te lossen zijn of worden door Groot Salland al plannen ontwikkeld.

Ruimte voor water creëren
De maatregelen bestaan voor het grootste deel uit het creëren van ruimte voor water. Dit wordt bereikt door watergangen breder te maken en verspreid in het gebied percelen grond af te graven die in natte perioden voor opvang van water dienen (waterberging). Hierdoor kunnen de gevolgen van extreem natte en droge perioden beter worden opgevangen: ruimte voor water in natte perioden en water 'op voorraad' in droge perioden.
De resultaten van het onderzoek en het beschermingsniveau tegen wateroverlast die het waterschap minimaal wil bieden, kunt u vinden op de website van Groot Salland, www.wgs.nl, of ga direct naar www.wgs.nl/ruimtevoorwater/onderzoek.

Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl