VVD


vvd

29-7-2008

Afspraak is afspraak; Nederland eind 2010 militair weg uit Uruzgan

VVD-woordvoerder Hans van Baalen heeft ministers Verhagen van Buitenlandse Zaken en Van Middelkoop van Defensie opgeroepen om de secretaris-generaal De Hoop Scheffer van de NAVO schriftelijk te laten weten dat Nederland eind 2010 militair is vertrokken uit de Afghaanse provincie Uruzgan.

Dat was de harde afspraak, waaronder de Tweede Kamer eind 2007 accoord ging met verleging van de Nederlandse deelname aan de ISAF-missie in Uruzgan.

NAVO-vertegewoordiger Maurits Jochems heeft afgelopen maandag 28 juli, na zijn terugkeer uit Afghanistan, in een interview bij de EO op Radio
1 laten weten dat het Afghaanse Nationale Leger (ANA) eind 2010 nog niet in staat is de veiligheid in de provincie Uruzgan te garanderen en dat er dus door de NAVO een herhaald beroep op Nederland kan worden gedaan om de Afghanen in Uruzgan militair bij te staan. Ook de Amerikaanse Democratische presidentskandidaat Barack Obama wil dat de huidige deelnemers aan ISAF meer troepen in Afghanistan inzetten. Van Baalen, die destijds nauw bij de verlengingsdiscussie betrokken was en met succes heeft aangedrongen op een schriftelijke vastlegging van de einddatum van de verlengde ISAF-missie, wil dat Nederland en de NAVO zich strikt aan de destijds gemaakte afspraken houden. Na 2010 is het aan andere NAVO-partners, zoals bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk, om het Afghaanse leger (ANA) en de Afghaanse politie (ANP) in Uruzgan militair bij te staan. NAVO-topdiplomaat Jochems spreekt niet op persoonlijke titel. Dat doen diplomaten nooit. Hij verkent in opdracht van de NAVO of er rek in het Nederlandse standpunt zit. Die rek zit er dus niet, aldus Van Baalen.

De Nederlandse regering dient dan ook de NAVO officieel en op schrift te herinneren aan de harde afspraken. De VVD-woordvoerder sluit in de toekomst niet uit dat Nederland in Uruzgan op het gebied van ontwikkelingssamenwerking actief blijft, dan wel elders in Afghanistan, bijvoorbeeld in het Noorden of in Kabul, militaire activiteiten ontplooit. Zo'n besluit vergt, volgens Hans van Baalen, weer instemming van de Kamer, waarop de VVD niet vooruit kan en wil lopen.

Klik hier voor de schriftelijke vragen die Hans van Baalen hierover heeft gesteld aan de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie

Dinsdag 29 juli 2008