Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Antwoord op Kamervragen over het uitzetten van exotische eekhoorns in Amersfoort

29 juli 2008 - kamerstuk

Directie Natuur

De Voorzitter van de Tweede Kamer

der Saten-Generaal


Postbus 20018

2500 EA 's-GRAVENHAGE

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum

4 juni 2008 2070821880

DN. 2008/1991 29 juli 2008

onderwerp bijlagen

Kamervragen over het uitzetten van exotische eekhoorns in Amersfoort Geachte Voorzitter,

Hierbij beantwoord ik mede namens de minister van Justitie vragen van het lid Van Gent (GroenLinks) over het uitzetten van exotische eekhoorns in Amersfoort.


1
Kent u het bericht `Exotische eekhoorns in Vathorst'?1

Ja.


2
Wat zijn de mogelijke risico's en gevolgen van het uitzetten van dergelijke exoten voor de flora en fauna?

Als de Japanse witbuikeekhoorn zich in Nederland vestigt, is het mogelijk dat deze soort concurreert met de inheemse rode eekhoorn. De Japanse witbuikeekhoorn eet namelijk hetzelfde voedsel en bevindt zich in vergelijkbare habitats. Daarbij heerst er onder de inheemse rode eekhoorn een pokkenvirus, waarvoor sommige uitheemse eekhoorn- soorten, zoals de grijze eekhoorn, immuun zijn. Zo'n uitheemse soort kan echter wel drager zijn en het virus zo verspreiden onder de inheemse eekhoorns. Een goed voorbeeld van de gevolgen van deze concurrentieslag is het uitzetten van de grijze eekhoorn in het Verenigd Koninkrijk in het begin van de twintigste eeuw. De grijze eekhoorn verspreidde zich in hoog tempo door het hele land, waarbij de rode eekhoorn in grote gebieden verdween en nu nog slechts in gebieden met overwegend naaldbossen voorkomt.


3 en 6
Is het uitzetten van exotische eekhoorns een strafbaar feit? Zo ja, wordt er tegen de uitzetter van de eekhoorns vervolging ingesteld? Zo neen, waarom niet?


1 http://www.ad.nl/utrecht/amersfoort/2334848/Exotische_eekhoorns_in_Vathorst.html

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
29 juli 2008 DN. 2008/1991 2

Zijn er na het uitzetten van de eekhoorns pogingen ondernomen om ze te vangen ten einde de mogelijke schadelijke gevolgen te voorkomen? Zo neen, waarom niet en bent u van plan dit te gáán doen?

Ja. Op grond van artikel 14, eerste lid, van de Flora- en faunawet is het verboden om dieren in de vrije natuur uit te zetten. Overtreding van dit verbod is strafbaar gesteld in artikel 1a, onder 2 van de Wet op de Economische delicten. Ten aanzien van het uitzetten van de exotische eekhoorns in de wijk Vathorst te Amersfoort loopt momenteel nog een onderzoek door de politie. Verder heb ik de overtreder gelast de eekhoorns zo snel mogelijk weer te vangen. Hiertoe heb ik gebruik gemaakt van mijn bevoegdheid bestuurs- dwang toe te passen. De initiatiefnemer heeft hieraan gehoor gegeven. Op dit moment heeft de overtreder vier eekhoorns gevangen, drie eekhoorns zijn overleden. De betreffende persoon krijgt twee weken de tijd om de nog niet teruggevonden dieren te vangen en over te dragen. Voor het vangen moet een gespecialiseerd bedrijf ingeschakeld worden. Wanneer de dieren niet binnen deze periode gevangen worden dan zal ik de overige dieren laten vangen, indien dat redelijkerwijs nog mogelijk is. De kosten zijn voor rekening van degene die de dieren heeft uitgezet.


4
Is het waar dat er voor het uitzetten van de eekhoorns contact is geweest tussen de gemeente Amersfoort en degene die verantwoordelijk is voor het uitzetten van de dieren? Zo ja, heeft de gemeente Amersfoort hierop contact opgenomen met de Algemene Inspectie Dienst (AID) om melding te maken van het mogelijke uitzetten van de exoten? Zo neen, waarom niet?

Ja, er is voor het uitzetten van de eekhoorns contact geweest tussen de gemeente Amersfoort en degene die verantwoordelijk is voor het uitzetten. Deze is er door de gemeente op gewezen dat het uitzetten van exotische eekhoorns strafbaar is en onwenselijk vanuit het aspect van biodiversiteit en dierenwelzijn. De gemeente heeft niet vooraf contact opgenomen met de AID omdat ze na het gesprek de stellige indruk had dat van het uitzetten van deze eekhoorns zou worden afgezien. Als zodanig kwam de actie voor de gemeente Amersfoort als een verrassing.


5
Was de AID op de hoogte van de voorgenomen uitzetting? Zo ja, waarom is er niet opgetreden?

Nee, de AID is, nadat de eekhoorns waren uitgezet, op de hoogte gebracht.


7 en 8
Komt het vaker voor dat bewoners op eigen houtje (exotische) dieren uitzetten in hun leefomgeving?

Wat is de stand van zaken wat betreft de beleidslijn invasieve soorten?

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
29 juli 2008 DN. 2008/1991 3

Helaas komt het vaker voor dat exoten door hun eigenaar worden uitgezet. Om het aantal gevallen waarin dit gebeurt te voorkomen of in ieder geval aanzienlijk te verminderen, besteed ik aandacht aan voorlichting op dit punt. Ook wordt in het geval de overtreding wordt geconstateerd strafrechtelijk en/of bestuurlijk gehandhaafd.

Verder heb ik, zoals u bekend, mijn beleidsvoornemens ten aanzien van invasieve exoten
12 oktober jl. naar de Tweede Kamer gestuurd. De Plantenziektenkundige Dienst (PD) voert nu al een aantal risicoanalyses uit en zal dit vanaf 1 januari 2009 meer structureel gaan doen. Omdat er verschillende exotische eekhoorns voorkomen in de Nederlandse natuur heeft de PD een aantal maanden geleden aan de Vereniging voor Zoogdieren gevraagd wat de risico's zijn van exotische eekhoorns. Uit de conceptrisicoanalyse blijkt dat de Japanse eekhoorn als één van de risicovollere soorten wordt gezien.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg


---- --