De Nederlandse Bank


Nieuwsbericht FEC

Nieuwsbericht

Datum 29 juli 2008

FEC-onderzoek vastgoedtransacties wijst op zwakke plekken financiële instellingen en dienstverleners. Partijen die betrokken zijn bij vastgoedtransacties moeten scherper letten op signalen van verdachte handelingen om vastgoedfraude te voorkomen. Er moet meer aandacht komen voor integriteitsbewaking bij financiële instellingen en de dienstverleners die betrokken zijn bij vastgoed.

Dat is de belangrijkste conclusie uit een onderzoek uit 2007 van het Financieel Expertise Centrum (FEC) naar vastgoedtransacties. Het FEC-onderzoek betrof een analyse van bestaande dossiers van verschillende leden van het FEC.

De conclusies van de nadere analyse van vastgoedtransacties zijn bedoeld om alle partners in het FEC te ondersteunen in hun aanpak. Tevens is beoogd de betrokken partijen in de financiële wereld, zowel financiële instellingen als dienstverleners in deze sector, te wijzen op de risico's die zij lopen als zij niet scherp op signalen van mogelijke fraude reageren.

Het FEC onderzoek is gebaseerd op een analyse van zes afgeronde strafrechtelijke onderzoeken en op toezichtonderzoeken bij zes institutionele beleggers. Het is dus niet mogelijk om de bevindingen uit dit onderzoek zonder meer te veralgemeniseren, danwel uitspraken te doen over de mate waarin zaken zich voordoen. Feit is wel dat een en ander daadwerkelijk is aangetroffen en niet beperkt blijft tot vermoedens.

Onlangs berichtte het Financieele Dagblad over een onderzoek van het FEC naar vastgoed. Het FD was naar eigen zeggen in het bezit van een niet-gepubliceerde rapportage van het FEC. Gezien de grote vraag naar het onderzoek, onder meer van de Tweede Kamer, is besloten bijgaand rapport alsnog te publiceren.

Het FEC is een samenwerkingsverband van de AFM, DNB , het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst, de FIOD-ECD, de politie en de AIVD. Directeur A.J. Kellermann van DNB is voorzitter van de FEC-Raad waarin verder bestuurders van alle betrokken instanties zitting hebben.


---

-----------

Perscontacten:

Tobias Oudejans ( DNB ), tel. nr. 020-5243100

Downloads


* Rapportage project vastgoed Financieel Expertise Centrum (PDF: 86,3 Kb)


* Bijlage bij rapportage (PDF: 58,3 Kb)

---