Start controle Arbeidsinspectie bij dakdekkers

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Uitnodiging voor de pers

Wordt er in Nederland veilig op daken gewerkt? De Arbeidsinspectie houdt woensdag 30 juli op een dak in Halfweg (tussen Amsterdam en Haarlem) de eerste officiële controle op de werkomstandigheden van dakdekkers. Journalisten zijn welkom om deze inspectie bij te wonen.

Aanleiding voor de controles zijn de grote risico's: vallen, brandgevaar en zwaar tillen. In mei waren er nog drie dodelijke ongelukken bij bouwwerkzaamheden op daken. De inspecteurs controleren of er voldoende beveiliging is tegen valgevaar. Ook kijken ze of de dakdekkers zware materialen zoals pakketten riet, dakpannen, golfplaten en isolatieplaten niet met de hand tillen, maar hiervoor mechanische hulpmiddelen gebruiken.

Gevaarlijke stoffen zijn ook een inspectiepunt: werknemers moeten beschermd worden tegen kankerverwekkend kwartsstof en gassen die bij vrijkomen bij teerwerkzaamheden. Verder besteedt de Arbeidsinspectie aandacht aan brandveiligheid. Het gebruik van open vuur bij werkzaamheden vraagt extra maatregelen om te voorkomen dat een gebouw afbrandt.

De Arbeidsinspectie controleert nog tot eind dit jaar op in totaal 800 locaties.

Datum: woensdag 30 juli 2008

Start: 11.00 uur

Locatie: Haarlemmerstraatweg 73, 1165 MK Halfweg

Voor informatie en aanmelding: persvoorlichter Arbeidsinspectie, Magda de Vetten,

06 -- 517 16 255.

Categorieën: Bestuur, Cultuur en recreatie, Economie, Financiën, Huisvesting, Internationaal, Landbouw, Migratie en integratie, Natuur en milieu, Onderwijs en wetenschap, Openbare orde en veiligheid, Overig, Recht, Ruimte en infrastructuur, Sociale zekerheid, Verkeer , Werk, Zorg en gezondheid

Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid