Gemeente Dordrecht

Betaald parkeren sporters Gezondheidspark geëvalueerd

Geen directe aanpassingen parkeerbeleid

Burgemeester en wethouders van Dordrecht zien naar aanleiding van de evaluatie van het betaald parkeren voor sporters op het Gezondheidspark geen directe reden om het parkeerbeleid in het gebied aan te passen. Uit de evaluatie blijkt dat het aantal verenigingsleden niet aantoonbaar is gedaald sinds de invoering van het betaald parkeren. Het college wil wel onderzoeken of het mogelijk is om op korte termijn tarifering in te voeren die evenredig is aan de parkeertijd en of er promotionele steun mogelijk is voor de ijshal.

Een werkgroep met daarin vertegenwoordigers uit de sport en de gemeente Dordrecht maakte de evaluatie in opdracht van het college van B&W. Uit de evaluatie blijkt dat het aantal leden van de sportverenigingen in het gebied niet zichtbaar is teruggelopen door de invoering van het betaald parkeren. Dat geldt wel voor met name het recreatieve ijshalbezoek. Omdat ook landelijk het bezoek aan ijsbanen terugloopt, is er echter niet direct een link te leggen met de invoering van het betaald parkeren. Het woensdagmiddagbezoek van de ijsbaan blijft wel flink achter. De gemeente gaat daarom bekijken of in overleg met de Drechtstedenhal enkele promotionele activiteiten gestart kunnen worden om meer bezoekers aan te trekken.

Tarieven
De huidige manier van afrekenen overdag leidt tot onbegrip bij de sporters. Het tarief is 1 euro per uur en de parkeertijd wordt per uur berekend. Zodra een uur is verstreken, komt er een euro bij. Ook als het slechts om een paar minuten gaat. Sporters en ouders van kinderen die net iets langer dan een uur parkeren, moeten dan dus direct 2 euro afrekenen. De werkgroep die de evaluatie heeft uitgevoerd, adviseert om de tarieven evenredig te maken aan de parkeertijd. Het college van B&W onderzoekt de haalbaarheid hiervan. Na de zomervakantie moet hier meer duidelijkheid over zijn.

Verder blijkt uit de evaluatie dat de bewegwijzering naar de parkeerplaatsen niet altijd duidelijk was. Hiervoor zijn inmiddels maatregelen genomen.

Invoering
Op 22 oktober 2007 heeft de gemeente Dordrecht betaald parkeren ingevoerd op het Gezondheidspark. Het college van B&W nam kort daarvoor enkele maatregelen om de sporters in het gebied tegemoet te komen. Volgens afspraak is het parkeerbeleid een half jaar na invoering geëvalueerd.

Datum 29 juli 2008
Redactie Ronald van Dijk
Servicecentrum Drechtsteden
Communicatie Advies en Middelen
T (078) 639 64 25
Informatie Arno van Gerven
Sportbedrijf Dordrecht
T (078) 639 61 76