Rechtbank Assen


Jeugddetentie voor brandstichtingen en inbraken in Meppel eo

De rechtbank Assen heeft op 29 juli 2008 twee verdachten uit Meppel veroordeeld tot 15 maanden jeugddetentie waarvan 9 maanden voorwaardelijk en een derde verdachte tot 12 maanden jeugddetentie waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

De rechtbank acht bewezen dat zij zich in wisselende samenstelling hebben schuldig gemaakt aan een groot aantal brandstichtingen en inbraken in Meppel.

Een vierde verdachte werd voor één brandstichting veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur en 3 maanden voorwaardelijke jeugddetentie. Deze verdachte had er, ondanks de groepsdruk, bewust voor gekozen met later gepleegde branden en inbraken niet meer mee te doen.

Alle verdachten waren ten tijde van de gepleegde feiten minderjarig.

De rechtbank heeft lagere straffen opgelegd dan door de officier was geëist. De rechtbank heeft de nadruk gelegd op het voorkomen van recidive in de toekomst en vindt het van belang dat de verdachten hun leven met hulp van de jeugdreclassering weer vorm gaan geven. Een langere onvoorwaardelijke jeugddetentie heeft volgens de rechtbank geen pedagogische meerwaarde. De ernst van de feiten komt tot uitdrukking in de relatief lange voorwaardelijke straffen.

Drie van de verdachten zitten nu nog vast. De beslissing van de rechtbank betekent dat zij in augustus vrij zullen komen, zodat zij bij aanvang van het nieuwe schooljaar hun schoolopleiding kunnen hervatten.

Bron: Rechtbank Assen
Datum actualiteit: 29 juli 2008 Naar boven