Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: Antwoorden op kamervragen over de diefstal van een partij hennep uit een Tilburgs politiebureau

28 juli 2008


1 Vraag
Heeft u kennisgenomen van de diefstal van een partij hennep uit een Tilburgs politiebureau? 1)

Antwoord
Ja.


2 Vraag
Is het waar dat deze drugs in beslag genomen waren en tegen de regels in niet zijn vernietigd? Zo ja, waarom is dat laatste niet gebeurd?

Antwoord
Op 14 augustus 2007 zijn de betreffende drugs in beslag genomen. Op 15 augustus 2007 heeft de officier van justitie toestemming gegeven de drugs te vernietigen. Deze zijn bemonsterd en gewogen, doch zijn voordat zij voor vernietiging zijn aangeboden uit het politiebureau ontvreemd.


3 Vraag
Welke procedure geldt voor de politie bij inbeslagneming van drugs?

Antwoord
De politie Midden- en West-Brabant heeft in 2004 de procedures met betrekking tot in beslag genomen goederen met instemming van het bevoegd gezag, te weten het OM te Breda, herijkt. Hierbij is bijzondere aandacht besteed aan de behandeling van bijzondere goederen, zoals drugs. In beslaggenomen hennep wordt gewogen, bemonsterd en na opdracht van de officier van justitie onder toezicht van een hulpofficier van justitie vernietigd. De procedures met betrekking tot het in beslag nemen en de verdere behandeling van drugs zijn bekend en zijn volledig te raadplegen op het intranet van de politie Midden- en West-Brabant.

Op 3 oktober 2007 hebben wij uw Kamer een brief gestuurd over vermeende onregelmatigheden bij politie-onderzoeken inzake Turkse heroïnehandel (Tweede Kamer 2007-2008, 31200, VI, nr. 5). In deze brief is een aantal maatregelen ter voorkoming van onregelmatigheden in de administratieve vastlegging van handelingen met verdovende middelen aangekondigd. Een van die maatregelen is dat voor het afwikkelen van inbeslaggenomen verdovende middelen een verbeterde protocollering wordt ontwikkeld en ingevoerd, zodat handelingen met inbeslaggenomen verdovende middelen beter kunnen worden herleid. Onderdeel hiervan is dat gedurende de afwikkeling van inbeslaggenomen verdovende middelen de hoeveelheid/omvang hiervan tot aan de vernietiging steeds vast staat en transparant te herleiden is.

De herijkte aanpak van de politie Midden- en West Brabant sluit aan bij de gedragslijn zoals die in bovengenoemde brief is beschreven.


4 Vraag
Wat gaat u ondernemen om zeker te stellen dat er ten aanzien van in beslag genomen drugs wordt gehandeld conform de regels?

Antwoord
De leiding van het korps Midden- en West-Brabant gaat er nadrukkelijker op toezien dat de regels worden gehandhaafd. In dat kader is het korps doende het beheer van in beslag genomen goederen regionaal te organiseren, een en ander indachtig de ontwikkeling in het kader van het landelijk beslaghuis. Dit houdt in dat er een regionale beheersdienst komt, die wordt belast met het transporteren en beheren van in beslag genomen goederen, waaronder drugs.

Het regionaal beheer moet per 1 januari 2009 een aanvang nemen. Na beslissing van de officier van justitie om drugs te vernietigen zullen deze onder regie van de regionaal beslagbeheerder onder toezicht van een hulpofficier van justitie worden vernietigd.


5 Vraag
Is het waar dat er twee verdachten zijn aangehouden, waaronder een politieagente?

Antwoord
Ja.


6 Vraag
Welke consequenties hangen de betrokken politieagente mogelijkerwijs boven het hoofd?

Antwoord
De betrokken politieagente wordt strafrechtelijk vervolgd. Op basis hiervan is betrokkene geschorst en worden eventueel te nemen disciplinaire maatregelen bezien.


1) Reformatorisch Dagblad, 20 mei 2008, "Drugs gestolen uit politiebureau Tilburg".

Naar boven

---

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties