Stichting Kinderpostzegels Nederland

nieuws

'Schools without violence' in Bihac, Bosnië-Herzegovina

Geweld gebruiken om een conflict op te lossen. Dat is na de oorlog in Bosnië-Herzegovina heel gewoon geworden. De toename van geweld is onder meer een gevolg van de economische crisis in het land. Ook op scholen is een groei van pesterijen en geweld zichtbaar.

Leerkrachten zijn voor de bestrijding hiervan nooit opgeleid en hebben er geen antwoord op. Om die reden is de organisatie "ALFA" met financiële steun van Kinderpostzegels in het najaar van 2007 gestart met een initiatief op twee scholen in Bihac om geweld te voorkomen en te verminderen. Bij dit initiatief "I have the right on school without violence" zijn zo'n 600 kinderen en hun ouders, 35 leerkrachten en 25 sleutelpersonen uit de gemeenschap betrokken.

"ALFA" organiseert onder andere workshops voor de leerlingen met rolspelen en creatieve werkvormen, geeft workshops aan leerkrachten, lezingen voor ouders en sleutelfiguren uit de gemeenschap. De leerlingen formuleren samen de klassenregels en de schoolregels worden gemaakt door een commissie van kinderen. Daarnaast hebben leerlingen meegewerkt aan de ontwikkeling en verspreiding van speciale brochures en posters over het onderwerp.

Het project past goed binnen het thema van de Kinderpostzegelactie 2008 'Laat kinderen leren'.