Vogelbescherming Nederland


Toenemende recreatiedruk bedreiging wetlands

Toenemende recreatiedruk is op dit moment één van de grootste en meest actuele problemen binnen de Nederlandse wetlands. Dat blijkt uit het Nederlandse Wetlandrapport 2004-2007, het verslag van Vogelbescherming Nederland en de WetlandWachten ten behoeve van wetlandbescherming.

Vogelbescherming wil zonering in natuurgebieden

Vogels zijn grote delen van het jaar erg verstoringsgevoelig. Moderne vormen van recreatie, zoals kitesurfen en strandrijden, worden steeds populairder, maar brengen ook de grootste verstoring met zich mee. Uit het Nederlandse Wetlandrapport blijkt dat recreatie in natuurgebieden steeds vaker plaats vindt en dat het aantal vormen van recreatie toeneemt.

Gelukkig zijn er ook positieve ontwikkelingen te melden. In sommige gebieden gaan recreatie en natuur goed samen, door slim om te gaan met de beschikbare ruimte. Vogelbescherming Nederland pleit voor een dergelijke vorm van zonering. Ook doet Vogelbescherming een beroep op betere handhaving en toezicht in de beschermde gebieden.

Nederland telt veel wetlands, ongeveer een kwart van ons land bestaat uit waterrijke gebieden. Wetlands hebben meerdere functies die zeer belangrijk voor ons zijn: onder andere waterhuishouding, waterzuivering en recreatie. Wetlands behoren tot het meest bedreigde ecosystemen ter wereld. Nog steeds gaan wetlands in Nederland in kwaliteit achteruit. Voor vogels zijn wetlands van grote betekenis. Ze vinden er voedsel, broedgelegenheid en de noodzakelijke rust. Veel soorten zijn volledig afhankelijk van goed beschermde wetlands.


---