VVD


29-7-2008

Grondige hervormingen Bulgarije en Roemenië noodzakelijk

De VVD is blij met de sancties van de Europese Commissie tegen Bulgarije, maar vindt grondige hervormingen door Bulgarije en Roemenië zeer noodzakelijk.

Han ten Broeke: "Hoewel we veel positiefs zien dat te danken is aan het lidmaatschap, zoals het Nederlandse bedrijfsleven dat op kop loopt met investeringen, voeren negatieve aspecten nu de boventoon. Het is twee voor twaalf en dus moet er worden ingegrepen. De autoriteiten willen dat zelf ook, maar ze zullen de disciplinerende en sanctionerende maatregelen wel overtuigend moeten uitvoeren!"

Op een reeks schriftelijke vragen van de VVD heeft de Nederlandse regering geantwoord dat een negatieve voortgangsrapportage voor Bulgarije en Roemenie "niet zonder consequenties kan blijven". Na een vernietigend oordeel van de Europese Commissie voor beide landen, maar zeker voor Bulgarije, besloot de Commissie voor datzelfde Bulgarije een half miljard euro aan subsidies te blokkeren. Een overtuigend programma van verdere disciplinering en sanctionering voor beide landen lijkt hierdoor onvermijdelijk te zijn geworden.

Binnen het Europees Parlement heeft VVD-Europarlementariër Jan Mulder zich herhaaldelijk ingezet voor een hard sanctiesysteem, waarbij betalingen geschorst of stopgezet moeten worden als een land zijn zaakjes niet op orde heeft.

Mulder: "De financiële regels moeten voor iedereen gelden en daarom is het terecht dat de Europese Commissie deze sancties heeft ingesteld. Dat heb ik ook tijdens mijn bezoek aan Bulgarije duidelijk gemaakt aan regeringsvertegenwoordigers waar ik mee heb gesproken."

VVD-Kamerleden Han ten Broeke en Janneke Snijder hebben eveneens een bezoek gebracht aan Bulgarije, waarbij zij met eigen ogen hebben kunnen aanschouwen wat in de rapportages van de Europese Commissie te lezen is.

Ten Broeke: "In een Europese context is het belangrijk dat Lidstaten elkaar recht in de ogen aankijkend kunnen verklaren alles op orde te hebben. Dit geldt ook zeker ten opzichte van netto-betalers als Nederland en het Nederlandse bedrijfsleven dat in deze landen heeft geïnvesteerd."

29 juli 2008

Han ten Broeke: hantenbroeke@tweedekamer.nl
Jan Mulder: jmulder@europarl.eu.int