Partij van de Arbeid

Den Haag, 29 juli 2008

Vragen van de leden Vermeij en Leerdam (beiden PvdA) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

over Europees aanbesteden en architectonische kwaliteit


1. Bent u op de hoogte van het rapport 'Naar een Nieuwe Aanbestedingscultuur Europees Aanbesteden van Architectendiensten in Nederland' van Atelier Kempe Thill en onderschreven door tal van Nederlandse architecten?


2. Deelt u de analyse van dit rapport dat de informele cultuur die de Nederlandse architectuurwereld altijd heeft gekenmerkt sinds de invoering van de Europese Richtlijn voor openbare aanbestedingen gefrustreerd wordt door de formelere cultuur van de Europese Unie, waardoor in plaats van de bedoeling van de aanbestedingswetgeving - markten openen en cultuur stimuleren - de wijze waarop deze wet in Nederland wordt gehanteerd juist het tegenovergestelde effect heeft?


3. Bent u, met ons, van mening dat publieke opdrachtgevers zich vooral moet richten op de vraag hoe kwaliteit gerealiseerd kan worden - met ruimte voor experimenten en innovatieve oplossingen - en niet beperkt dient te blijven tot de vraag of procedures juridisch en budgettair waterdicht zijn, er geen fouten worden gemaakt en niemand klaagt? Zo nee, waarom niet?


4. Bent u, met ons, van mening dat het van groot belang is dat de aanbestedingsregels ook kleinere bureaus en beginnende architecten de mogelijkheid bieden mee te dingen naar publieke opdrachten?


5. Deelt u de aanbeveling van het rapport - analoog aan de praktijk in Spanje, België, Duitsland en Oostenrijk waar de Europese aanbestedingsregels zo worden gehanteerd dat architectonische kwaliteit gestimuleerd in plaats van gefrustreerd wordt - om in Nederland een aanbestedingsautoriteit, een 'publiekrechtelijke organisatie opgezet vanuit de architectengemeenschap zelf, op te richten?


6. Bent u, met ons, van mening dat de analyse van Atelier Kempe Thill onderstreept wordt door het feit dat zeven van de in totaal twaalf overgebleven architectenbureaus die geselecteerd waren om mee te dingen naar het ontwerp van het Westlandse stadhuis uit ongenoegen over de - in de woorden van Jo Coenen - 'steeds verder opgeschroefde eisen van deze gemeente' afhaakten? Zo nee, waarom niet?


7. Kunt u de Kamer voor de behandeling van de nota ''Een Cultuur van Ontwerpen - visie architectuur en ruimtelijk ontwerp' een gemotiveerde reactie doen toekomen op de probleemanalyse zoals die in 'Naar een Nieuwe Aanbestedingscultuur' is gemaakt en op het voorstel om door middel van een aanbestedingsautoriteit de negatieve aspecten van de Europese aanbestedingsregels op de kwaliteit van de architectuur én de marktkansen van startende architecten en kleine architectenbureaus te slechten? Zo nee, waarom niet?