Partij van de Arbeid

Den Haag, 29 juli 2008

Vragen van het lid Vermeij aan de minister van VWS

over achterstanden digitalisering patiënten dossiers


1. Bent u bekend met het artikel 'Kilometers dossiers bedreigen succes EPD' uit Computable 25-07-'08?


2. Deelt u de mening van de auteur dat "een succesvol gebruik van het EPD ernstig gefrustreerd raakt door de nog te digitaliseren archieven van de Nederlandse ziekenhuizen"? Zo nee, waarom niet?


3. Deelt u de mening van de auteur dat aan de aanpak van de digitalisering van de archieven niet in alle gevallen een duidelijke visie ten grondslag ligt en dat er meer ziekenhuizen zijn die patiëntdossiers digitaliseren vanwege ruimtegebrek, dan dat men dit doet om patiënteninformatie makkelijker uit te wisselen en kansen op fouten te verminderen? Zo nee, waarom niet?


4. Heeft u inzicht in de omvang van de achterstand in het digitaliseren van ziekenhuisdossiers en daarmee verband houdende risico's? Zo nee, bent u van plan om dat inzicht te verwerven?


5. Bent u van zins de ziekenhuizen te informeren, te stimuleren, of wellicht zelfs te dwingen, om zowel een duidelijke - op het succesvol gebruik van het EPD gerichte - visie te ontwikkelen op het digitaliseren van patiëntendossiers, als binnen een aanvaardbare termijn tot volledige digitalisering te komen? Zo ja, welke acties bent u van plan te ondernemen? Zo nee, waarom niet?